(ODZIVI) Šimundža po remiju na derbiju: Oboji smo bili na evropskem nivoju. Sanchez: Zaščititi moramo igralce

Miha Dajčman
25.08.2024 21:18

Delitev točk na dramatičnem večnem derbiju v Ljudskem vrtu, ki je bil v prvem polčasu prekinjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Repas je zadel za vodstvo Maribora.
Sašo Bizjak

V 6. krogu prve lige sta se v Ljudskem vrtu prvič v sezoni merila Maribor in Olimpija. Zeleno-beli so bili po desetih tekmah v tej sezoni še neporaženi, tudi vijoličasti pa na prvih štirih prvenstvenih tekmah niso izgubili. Obe moštvi sta v četrtek igrali tekmo play-offa konferenčne lige, Ljubljančani so gostovali na Reki in remizirali, Mariborčani pa so z 0:1 izgubili pri Djurgardnu. Pred tekmo je poln stadion z vzkliki "šampioni" in "liga prvakov" pozdravil nogometaše, ki so se pred desetimi leti uvrstili v ligo prvakov, kar je vijoličastim takrat uspelo drugič in prvič po 15 letih. Na generacijo iz leta 1999, ki se je kot prva uvrstila v ligo prvakov, so s parolo spomnili člani navijaške skupine Viole. Prav slednji pa so znova zaznamovali večni derbi.

"Zelo zahtevna in intenzivna tekma z ogromno dogajanja tako na igrišču kot zunaj njega. Mislim, da so gledalci lahko zadovoljni s predstavo. Oboji smo bili na evropskem nivoju, kar se tiče dojemanja tekme, pragmatičnosti in tekmovalnosti. Čvrsta tekma. Zame je bila to dobra izkušnja in velika možnost, da napredujem kot trener," je obračun ocenil trener vijoličastih Ante Šimundža

Mariborčan je od prve minute v igro poslal kapetana Martina Milca, ki je imel v preteklih dneh zdravstvene težave. Zaradi poškodbe stegenske mišice je znova manjkal Hilal Soudani, zaradi bolezni pa Karol Borys. Derbi se je začel odprto ter s priložnostmi na obeh straneh. Po petnajstih minutah pa so morali nogometaši zapustiti igrišče. Glavni sodnik David Šmajc je dvoboj prekinil zaradi metanja predmetov z južne tribune. Mariborske navijače je razburila odločitev sodnika, ki je po posredovanju VAR-a dosodil enajstmetrovko po prekršku Lana Vidmarja nad Thalissonom.

Po prekinitvi, ki je trajala skoraj pol ure, so se igralci vrnili na igrišče, uradni napovedovalec v Ljudskem vrtu pa je gledalcem sporočil, da bo sodnik ob naslednjem incidentu tekmo dokončno prekinil. Takoj po prekinitvi je Ažbe Jug ubranil enajstmetrovko Raulu Floruczu in poskrbel za delirij pod Kalvarijo. Šmajc je v 24. minuti še enkrat dosodil enajstmetrovko po prekršku Svena Šoštariča Kariča nad Floruczem na robu kazenskega prostora, po posredovanju VAR-a pa je odločitev spremenil in dosodil prosti strel. 

Ažbe Jug je po prekinitvi tekme za skoraj pol ure ubranil enajstmetrovko.
Saso Bizjak

Nov val navdušenja je sledil v 26. minuti igre, ko so Mariborčani povedli. Žiga Repas je dosegel prvenec v vijoličastem po podaji Josipa Iličića in nadaljeval uspešno serijo bratov Repas na dvobojih z Olimpijo. Jan Repas je namreč v prejšnji sezoni proti Ljubljančanom dosegel tri gole.

Toda vodstvo Maribora ni trajalo dolgo. V 35. minuti je za Olimpijo zadel Justas Lasickas. Florucz je podal pred gol, žoga se je odbila od Ivana Durdova, reprezentant Litve pa je premagal Ažbeta Juga.

Šimundža je med odmorom Nika Grlića zamenjal z Markom Božičem. Drugi polčas je bil manj razburljiv kot prvi. Ekipi sta poskušali predvsem s streli od daleč. V 55. minuti je strel Pijusa Širvysa končal tik ob desni vratnici, dve minuti kasneje pa je z razdalje streljal tudi njegov reprezentančni kolega Lasickas, a prav tako neuspešno. Ažbe Jug je v 85. minuti ubranil strel Diogu Pintu v dvoboju ena na ena, ki je sledil napaki Rušana. V 95. minuti je Matevž Vidovšek ubranil strel rezervista Marka Božiča z razdalje in ostalo je pri delitvi točk. Ljubljančani so prekinili niz treh zaporednih porazov proti vijoličastim.

"Dobra tekma. Igralcem sem pred tekmo dejal, da so to tekme, ki jih imamo nogometaši in trenerji radi. Radi bi jih igrali vsak teden. Zahtevno je bilo, oboji smo si želeli zmage. Veliko je bilo tudi dogajanja na tribunah. Razumem navijače, njihovo strast na takšnih tekmah, toda potrebno je biti tudi pazljiv do igralcev. Če nekaj vržeš proti igralcu, je to lahko tudi nevarno. Razumem dim in barve na tribunah, to mi je bilo kot igralcu všeč, toda zdravje igralcev je potrebno zavarovati," je po tekmi povedal trener Olimpije Victor Sanchez.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta