Med pomembnimi evropskimi tekmami večni derbi v polnem Ljudskem vrtu: Pokazati, kdo je gospodar

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.08.2024 06:00

Vsi trije slovenski prvoligaši so ohranili možnosti, da se prihodnji četrtek na povratnih tekmah uvrstijo v konferenčno ligo. Pred Mariborčani in Ljubljančani pa je jutri ob 17.30 na sporedu še prvi večni derbi v sezoni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Sikošek je proti Djurgardnu prvič po letu in pol odigral celotno tekmo.
EPA

Izkupiček slovenskih klubov po prvih tekmah play-offa konferenčne lige: Djurgarden - Maribor 1:0, Pjunik - Celje 1:0, Rijeka - Olimpija 1:1. Vsi trije slovenski klubi imajo po prvem dejanju zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo aktiven rezultat in bodo imeli prihodnji teden na domačih igriščih priložnost, da se prebijejo v osrednji del tretjerazrednega evropskega tekmovanja. Toda preden bodo predvsem Mariborčani in Ljubljančani pogledovali proti jeseni v Evropi, bo do jutri v ospredju prvi večni derbi v sezoni. V mestu ob Dravi za tekmo vlada veliko zanimanje, stadion bo dodobra poln, včeraj so šle v prodajo vstopnice za severno tribuno.

Pred napovedjo derbija pa je v Stockholmu trener vijoličastih Ante Šimundža ocenil opravljeno na Tele2 Areni, kjer so bili Mariborčani v podrejenem položaju. "Za nami je zahtevna tekma, za gledalce najbrž ne tako zanimiva kot za nas trenerje. Te njihove dolge žoge so nas, povedano po pravici, nekoliko presenetile. Poskušali so z igro na preskok, česar doslej niso počeli, a smo zelo dobro odgovorili. Imeli smo svoje trenutke v igri, zaradi umetne trave smo bili v določenih trenutkih nenatančni," je dejal Mariborčan. 

Presenečen nad besedami Šimundže

"Rezultat ni takšen, kot smo si ga želeli, vendar je najpomembnejše, da je obračun še vedno povsem odprt. Še vedno smo živi in imamo možnosti. Dejstvo je, da sem pričakoval večji pritisk igralcev in tudi navijačev Djurgardna. Mislim, da smo se s tem, s čimer smo bili soočeni, zelo dobro spopadli. Vzdušje na povratni tekmi v Sloveniji bo neprimerno boljše. V Ljudskem vrtu bo precej bolj vroče, kot je bilo tokrat v Stockholmu," je napovedal Šimundža in dočakal tudi odgovor nasprotnikov. "Presenečen sem nad njegovimi besedami. Prišli so sem, niso sprožili niti enega strela v okvir gola, potem pa takšne izjave ... Maribor je velik klub. Videlo se je, da nas spoštujejo. Če bi zabili še dva, tri gole, tega seveda ne bi govorili," je mariborskemu trenerju odgovoril strelec edinega gola na tekmi Tokmac Nguen.

Kaznovanega Šimundžo, ki ekipe ne bo vodil tudi na povratni tekmi, je ob igrišču zamenjal Damjan Ošlaj. "Leta 2011 sem postal samostojni trener in nisem vajen suspenzov ali podobnih situacij. Če se prav spomnim, sem bil v slovenski ligi kaznovan le enkrat, na tekmi z Dravo. Popolnoma druga zadeva je glede evropskega tekmovanja, kjer sem bil vedno z ekipo ob igrišču. Ni prijetno na tribuni, tega si ne smem več dovoliti in si tudi več ne bom. Moram pa izpostaviti sodelovanje s klopjo, ki se je odlično odzvala in nasploh odlično vodila tekmo," je o drugačni izkušnji spremljanja tekme dejal 53-letnik. Na tribuni se bo Šimundži prihodnji četrtek pridružil tudi Sven Šoštarič Karić, ki je bil kaznovan z rdečim kartonom malo pred koncem tekme v švedski prestolnici. "Neprijetna situacija, a je bil odziv igralcev po rdečem kartonu zelo dober. Hitro smo se dogovorili s klopjo in izpeljali končnico brez večjih pretresov. Poiskali bomo rešitev tudi za povratni dvoboj, imamo nekaj dni časa, da se pripravimo in po opravljenih analizah izberemo najboljšo potezo. M’Bondo je prva izbira, lahko pa prevzame Svenovo vlogo tudi Sikošek in v tem primeru bi na levi strani igral Milec," o rešitvah razmišlja trener Maribora.

Popolna osredotočenost na Olimpijo

Vijoličasti so se s severa Evrope pod Kalvarijo vrnili v večernih urah, lažji petkov dopoldanski trening pa so opravili v Stockholmu in s tem začeli priprave na dvoboj z zeleno-belimi. "Z vidika fizične pripravljenosti je veliko bolje, da dan po tekmi opraviš trening in se nato odpraviš na pot kakor obratno. Radi bi čim manj obremenjevali igralce. Vemo, kaj prinaša derbi, da gre za največjo tekmo v Sloveniji. Tako mi kot Olimpija smo v evropskih tekmovanjih, zato lahko pričakujemo evropsko preizkušnjo, čeprav imamo naporen ritem. Veseli me, da je več ekip v play-offu, ker je včasih bil le Maribor takšen, ki je igral v ritmu dveh tekem na teden. S tem pa se ne smemo zadovoljiti, biti moramo zelo tekmovalni in željni napredka. Vem, da si vsi želimo skupinskega dela konferenčne lige. Nedeljska tekma bo tudi zaradi tega stališča drugačna. Ne bo drugačna po emocijah in želji po zmagi, ampak v tem, da sta oba kluba enako obremenjena," razmišlja Ante Šimundža.

"Olimpija je v dobri formi, toda igramo doma, kjer moramo biti mi gospodar. Malo se bomo še pomenili o prvi tekmi z Djurgardnom, nato pa bo sledila popolna osredotočenost na Olimpijo. Analizirali jo bomo in naredili načrt, kako priti do zmage. Oboji smo v play-offu, kar je za slovenski nogomet zelo dobro. Pričakujem, da bo derbi zelo dober, na visokem nivoju. Upam na najboljše," pa je pogled proti derbiju, ki bo odigran točno 25 let po prvi uvrstitvi Maribora v ligo prvakov in dan pred deseto obletnico druge uvrstitve v elitno tekmovanje, usmeril Gregor Sikošek. Levi bočni branilec je proti Djurgardnu celotno tekmo odigral prvič po februarju 2023.

Pari 6. kroga I. SNL; danes ob 17.30: Mura - Radomlje, ob 20.15: Domžale - Koper, jutri ob 17:30: Maribor - Olimpija, ob 20.15: Celje - Primorje, v ponedeljek, ob 17.30: Bravo - Nafta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta