(ODZIVI) Ante Šimundža po izpadu iz evropske lige pogreša kilometrino in okrepitve

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.07.2024 11:20

Remi z 2:2 na povratni tekmi je bil premalo, da bi Maribor v prvem predkrogu evropske lige preskočil Botev Plovdiv. "Treba je biti konstanten skozi celo tekmo, ne samo v nekih obdobjih," opozarja trener vijoličastih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljudskem vrtu so se veselili Bolgari.
Andrej Petelinšek

Mednarodno popotovanje nogometašev Maribora v tem poletju sicer še ni končano, a vrata v evropsko ligo so se zaprla, ko so trčili ob prvo oviro. Bolgarski Botev je k zmagi 2:1 iz Plovdiva dodal remi 2:2 na povratni tekmi v Ljudskem vrtu in si zagotovil dvoboj s Panathinaikosom v drugem krogu. Maribor bo evropsko sezono nadaljeval v drugem predkrogu konferenčne lige, v četrtek pod Kalvarijo prihaja romunski klub Universitatea Craiova.

"Stvari v Evropi so popolnoma jasne. Kilometrina je zelo pomembna. Nimamo pa dosti igralcev, ki to kilometrino imajo. To ni izgovor, je dejstvo. Odziv gledalcev, ki so pripravili izjemno kuliso, je bil točno takšen. Zavedajo se, kako in kaj. To je pozitivna stvar," je po izpadu iz kvalifikacij za drugo najmočnejše tekmovanje na celini ugotovil trener vijoličastih Ante Šimundža. Njegovo moštvo je povratno tekmo, na kateri se je zbralo 81.24 gledalcev, sicer dobro začelo, Jan Repas je v 13. minuti z natančnim strelom z roba kazenskega prostora izničil zaostanek iz Bolgarije.

Andrej Petelinšek

En polčas ni dovolj

Za 16-kratne slovenske prvake je bil usoden mrk na začetku drugega polčasa. Dve minuti igre sta bili dovolj, da je rezervist Christian Nwachukwu, ki je na začetku drugega dela zamenjal Nikolo Ilieva, izkoristil svojo priložnost, ki mu jo je s slabo podajo omogočil Lan Vidmar. Nigerijec je pobegnil po levi strani in spravil žogo mimo Ažbeta Juga. Nwachukwu se je v 60. minuti znašel še v vlogi asistenta. Anthony Ujah je njegovo podajo z leve strani spremenil v močan strel s prve. Strel za vodstvo Boteva z 1:2 in dva zadetka prednosti v skupnem seštevku. "Slabo, res. Ne vem, ali je bilo to zaradi naše osebne mentalne priprave, fizično smo na zelo visokem nivoju. Sami pri sebi bomo morali razčistiti, da 45 minut ni dovolj, da zmagaš. Fokusiran moraš biti od prve sekunde do 95. ali 100. minute," je o dveh obrazih štajerske ekipe dejal branilec Sven Šoštarič Karić.

Ante Šimundža meni, da je Maribor pripravljen na znova spremenjene Domžale, a da mora biti odgovor vijoličastih pravi.
Andrej Petelinšek

"Če si nepripravljen na evropski tekmi, nekaj ni v redu. Imeli smo prednost, tudi priložnosti za 2:0, ne vem, če je nasprotnik v prvem polčasu udaril na gol. To pove vse. Čeprav so bila tudi obdobja, ko smo bili, kjer nismo želeli biti, smo imeli ogromno dominacije in kontrole. Tekmovalni smo bili do konca. Je pa dejstvo, da smo v dveh tekmah prejeli štiri zadetke. Tako je zelo težko napredovati. Treba je biti konstanten skozi celo tekmo, ne samo v nekih obdobjih," pa je poudaril Šimundža. S poigravanjem v zadnji vrsti je njegovo moštvo​ Botevu omogočilo izenačenje. "Ena stvar je, ko mi govorimo, druga, ko to treniraš, tretja pa, ko je treba to izvesti na igrišču. Ali to delaš na praznem stadionu ali na ekstra pomembni evropski tekmi, kjer se vsaka napaka kaznuje, je razlika. Opozarjal sem igralce, da se ne smemo spraviti v te situacije, a to se zgodi," je dejal snovalec taktike vijoličastih.

Andrej Petelinšek

Osnova potrebuje dodatke

Maribor se sicer ni predal, rezervist Etienne Bougre je v 80. minuti z glavo zadel za izenačenje na tekmi, zaključki akcij, ki bi lahko prinesle izenačenje tudi v seštevku obeh dvobojev, pa niso bili natančni. Trener je večkrat poudaril, da moštvu manjka kilometrine. Potrebuje Maribor okrepitve? "Zagotovo jih potrebuje. Delamo na tem. Naš cilj je naslov slovenskega prvaka, temu smo vse podredili, v Evropi pa želimo čim dlje. Smer, v katero gremo, je pozitivna, saj dobivam takšen odziv na tekmah, če želimo biti konkurenčni na več frontah, pa je treba nekaj spremeniti," odgovarja Šimundža. Športni direktor Marko Šuler je doslej predstavil dve okrepitvi. Francoz Bradley M'Bondo na tekmah proti Botevu ni dobil minut, 17-letni Poljak Karol Borys pa zaradi zapletov pri registraciji ni smel igrati. Prvi kadrovik je sicer poudaril, da je največja okrepitev Maribora v tem, da je zadržal okostje ekipe iz prejšnje sezone. "Se strinjam. Osnova ekipe je zelo pomembna, a želimo tekmovati na več frontah, zato je treba kaj dodati. To športni direktor zelo dobro ve," pa mu vrača šef trenerskega štaba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta