(FOTO) Petnajstminutni mrk zaprl vrata v evropsko ligo: Remi je bil premalo za skok Maribora čez Botev

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.07.2024 22:15

Nogometaši Maribora na povratni tekmi prvega kroga kvalifiakcij za evropsko ligo hitro nadoknadili zaostanek iz Plovdiva, a Botev se je vrnil. Remi 2:2 je v drugi krog odpeljal Bolgare.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas je poskrbel za hitro vodstvo vijoličastih.
Andrej Petelinšek

Nogometaši Maribora si na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo niso uspeli zagotoviti napredovanja. Remi z 2:2 je bil ob prednosti 2:1 iz Plovdiva dovolj, da se je v drugi krog uvrstil Botev. Slovenski podprvaki bodo evropsko sezono nadaljevali v drugem predkrogu tretjerazredne konferenčne lige, kjer jih čaka dvoboj z romunsko ekipo Universitatea Craiova.

Dobro so se zavedali v taboru Maribora, da bo za napredovanje treba zadeti. Vsaj dvakrat, da bi se uresničila želja trenerja Anteja Šimundže in bi se izognili podaljšku. Čeprav so tekmo začeli brez enega prvih napadalnih orožij, Hilala Soudanija – Alžirec je na tekmi v Plovdivu začutil bolečino v stegenski mišici, v Ljudskem vrtu pa ga je v začetni postavi na desnem krilu zamenjal Radwan Bourles -, so tako tudi krenili v drugi del lova na uvrstitev v drugi predkrog evropske lige.

Andrej Petelinšek

Pijus Širvys je sprožil prvi izstrelek. S podobnega položaja, s katerega je dosegel gol v Plovdivu, je poskusil Litovec, a je bil tokrat manj natančen. Po podaji Josipa Iličića s prostega strela se je do poskusa z glavo prebil Sven Šoštarič Karić, a je branilec žogo poslal čez gol. Udeleženec Eura 2024 je poskusil tudi sam. V 12. minuti se je Iličić s preigravanjem prebil do strela z roba kazenskega prostora. Del zahodne tribune se je že veselil, ko se je mreža zatresla, a tisti na drugi strani stadiona so videli, da je žoga končala v gol-avtu.

Andrej Petelinšek

So se pa le minuto kasneje veselili tako na vzhodu kot zahodu. Jan Repas je sprejel Iličićevo podajo in zaključil akcijo z udarcem z roba kazenskega prostora. Natančnim in dovolj močnim, da je odpeljal vijoličaste v vodstvo. Maribor je hitro izničil prednost, ki si jo je Botev z zmago 2:1 nabral v Plovdivu. Le severni del Ljudskega vrta je bil bolj tiho. Na gostujočem sektorju se je nabralo okoli 500 bolgarskih navijačev. Vse prej kot mirni so bili, kmalu po začetku tekme so med drugim odstranili del kovinske ograje, varnostna služba pa jih je uspela zadržati na tribuni.

Andrej Petelinšek

Botev v prvem polčasu ni bil povsem brez priložnosti, Samuel Akere je dvakrat preizkusil reflekse mariborskega vratarja Ažbeta Juga, so pa v napadu več pokazali Štajerci. Pred odmorom je akcijo po desni strani zaključil Širvys, a bil premalo natančen.

Andrej Petelinšek

Da zgolj z branjenjem ne bo napredovanja, je dan pred tekmo poudaril trener bolgarskih pokalnih prvakov Dušan Kerkez. V drugem polčasu so gostje potrdili, da znajo biti nevarni. Dve minuti igre sta bili dovolj, da je rezervist Christian Nwachukwu, ki je na začetku drugega dela zamenjal Nikolo Ilieva, izkoristil svojo priložnost. Nigerijec je pobegnil po levi strani in spravil žogo mimo Ažbeta Juga. Bolgari so se izenačenja na tekmi in vodstva v seštevku obeh dvobojev veselili pred navijači, ki so ravno takrat zanetili manjši požar na tribuni.

Nwachukwu se je v 60. minuti znašel še v vlogi asistenta. Anthony Ujah je njegovo podajo z leve strani spremenil v močan strel s prve. Strel za vodstvo Boteva z 1:2 in dva zadetka prednosti v skupnem seštevku. Bolgarski navijači, ki so se pred tem ruvali kar med sabo, so se spet veselili.

Andrej Petelinšek

Težka naloga za Maribor je postala še težja, nadaljevanje poletja v kvalifikacijah za evropsko ligo pa vse bolj oddaljeno. Pa vijoličasti niso bili brez priložnosti. Rezervist Niko Grlić je bil blizu, Martin Milec je poskusil s prostega strela, na izenačenje pa je bilo treba počakati do 80. minute. Etienne Bougre je izkoristil podajo Josipa Iličića iz kota, izenačil na 2:2. "Ni predaje!" je bilo jasno sporočilo navijačev v Ljudskem vrtu. Stoje so spremljali zaključek tekme, ki jo je ukrajinski sodnik podaljšal za štiri minute. Maribor je pritisnil, iztržil nekaj kotov, imel priložnosti, a učinkovitega zaključka ni bilo. Remi 2:2 je bil premalo, da bi 16-kratni slovenski prvaki nadaljevali popotovanje do evropske lige, v drugem krogu se bo Panathinaikosu zoperstavil Botev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta