Ničkaj suvereno v finale

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.08.2024 19:13

Kristjan Čeh je v kvalifikacijah prikazal povprečne mete, Tina Šutej se je v finale prebila po senzacionalnem izpadu favorizirane Britanke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh je v kvalifikacijah dosegel šele deveto daljavo.
Reuters

Šlo je vse prej kot gladko, a na koncu sta glavna slovenska aduta v atletiki preskočila uvodno sito. Tako Tina Šutej v skoku ob palici kot Kristjan Čeh v metu diska bosta nastopila v sredinem finalu - ona ob 19. uri, on ob 20.25.

Predvsem Čeh je kandidat za medaljo. Stavnice ga uvrščajo na drugo mesto, takoj za Litovcem Mykolasom Alekno, sinom dvakratnega olimpijskega prvaka (2000 in 2004) v tej disciplini Virgilijusa Alekne, ki si z 69,89 metra lasti olimpijski rekord. No, z novimi časi so prišle tudi bolj impresivne daljave, tako da je prav Mykolas letos s 74,35 metra postavil nov svetovni rekord. In tudi Čeh, čigar lanski osebni rekord znaša 71,68 metra, disk redno luča prek 70 metrov. Ravno zato je bil njegov kvalifikacijski izid, 64,8 metra, pravcato malo razočaranje. V kvalifikacijski skupini B sta ga presegla tudi Nemec Clemens Pruefer (66,36 m) in Jamajčan Roje Stona (65,32). "A kvalifikacije so zato, da se pride v finale," se Kristjan Čeh očitno ne obremenjuje: "Sicer ni šlo, kot sem si želel. V finalu pa sem." Skupno je sicer kar osem tekmovalcev disk vrglo dlje od Čeha, pri čemer je izstopal že omenjeni Mykolas Alekna s 67,57 metra. 

No, usodo velike favoritinje, ki se ji je finale izmuznil, pa je doživela Britanka Molly Caudery. Letos daleč najboljša tekmovalka v skoku ob palici, ki je pred dobrim mesecem preskočila 492 cm (sedmi najboljši dosežek doslej, op. a.) in bila z izidom sezone za štiri centimetre boljša od prve zasledovalke, je v olimpijskih kvalifikacijah trikrat podrla letvico pri 455 cm. To se je zgodilo tudi Tini Šutej in še osmim tekmovalkam, ki pa so začele tekmovati že prej in v prvo preskočile letvico pri 420 cm in 440 cm. Prav to je omenjeno deveterico - za razliko od Cauderyjeve - rešilo, da so si delile 12. mesto, ki še prinaša finale. Tako bo v finalu skupno nastopilo kar 20 tekmovalk. "Po neuspelem poskusu na 455 cm sem bila prepričana, da je premalo za finale. Za mano je bila Britanka, za katero sem bila prepričana, da bo višino preskočila, a je ni. Tako se je odprla pot za finale. Po poškodbi imam malo skokov, v finalu lahko pokažem več. Realno na medaljo ne morem računati, a bomo videli, kaj lahko naredim," priznava Tina Šutej

V torek ob 12. uri bo v repašažu zadnjo priložnost za preboj iz kvalifikacij v teku na 400 m z ovirami iskal Ian Matic Guček. 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta