Matjaž Kek po žrebu lige narodov: Marsikaj se bo vprašalo tudi Slovence

ŠR
08.02.2024 20:20

Slovenija dobila tekmece v ligi narodov. Jeseni se bodo naši nogometaši udarili z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lep novembrski spomin na Kazahstance.
Robert Balen

Najprej je v Parizu osupnil Aleksander Čeferin. Nato je ob robu kongresa Uefe, na katerem je obelodanil, da ne bo več kandidiral za predsednika, in izrekel nekaj ostrih na račun "nasprotnikov evropskega nogometa", Slovenijo čakal še žreb. Za četrto izvedbo lige narodov je čakala na tekmece v "drugi ligi", v skupini B, ter naletela na Avstrijo, Norveško in Kazahstan.

"Avstrija je ena najboljših reprezentanc v Evropi. Tu sta še Norveška in Kazahstan, proti kateremu smo igrali tako rekoč pred nekaj dnevi. To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo," je po žrebu za Nogometno zvezo Slovenije dejal slovenski selektor Matjaž Kek in pristavil: "Znova se je pokazala pomembnost dobrega igranja v ligi narodov. Najprej smo zmagali v ligi C, nato obstali v ligi B. Tam se je postavil temelj generacije, ki se je zdaj uvrstila na evropsko prvenstvo. Zame je usmeritev Uefe, da včasih nepotrebne prijateljske tekme zamenja z ligo narodov, pravilna. V njej se tekmuje, igra za prestiž, za to, da lahko napreduješ in se konec koncev tudi uvrstiš na veliko tekmovanje."

Proti Avstriji so naši nogometaši nazadnje igrali v kvalifikacijah za Euro 2020 in obakrat izgubili. Največkrat so igrali z Norveško, kar enajstkrat, nazadnje prav v ligi narodov, ko so remizirali in zmagali. Proti Kazahstancem bodo igrali tretjič, nazadnje so si proti njim zagotovili letošnje evropsko prvenstvo.

V najvišji ligi A bodo v skupini 1 Hrvaška, Portugalska, Poljska in Škotska. V skupini 2 so Italija, Belgija, Francija in Izrael. V skupini C Nizozemska, Madžarska, Nemčija ter Bosna in Hercegovina. V skupini 4 pa Španija, Danska, Švica in Srbija.

Tekme šestih krogov skupinskega dela bodo od 5. septembra do 19. novembra letos. Play-off bo med 20. in 25. marcem 2025. V njem bodo za obstanek oziroma napredovanje tretjeuvrščene ekipe iz lige A igrale proti drugouvrščenim iz lige B, tretjeuvrščene iz lige B proti drugouvrščenim iz lige C, najboljši dve četrtouvrščeni ekipi iz lige C pa proti drugouvrščenima v ligi D. Zmagovalci skupin v ligah B, C in D avtomatsko napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa izpadejo. V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju, ki bo med 4. in 8. junijem 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta