Mariborski rokomet v škripcih: z znižanimi plačami in s pomanjkanjem treninga v boj za obstanek

Bojan Bauman Bojan Bauman
31.03.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnost članske rokometne ekipe Maribora je odvisna od razpleta letošnje sezone.
Andrej Petelinsek

V senci prvoligaškega boja za naslov rokometnih prvakov Mariborčani bijejo svojo bitko za preživetje. Trenutno so na repu prvoligaške razpredelnice. Najslabši dve ekipi izpadeta iz lige in prav Mariborčani ter Krčani so v območju, ki prinaša selitev v nižjo ligo. Položaj so si branikovci poslabšali po nedavnem domačem porazu proti Dobovi. A možnosti za obstanek Mariborčani še imajo. Danes ob 19. uri v domači dvorani na Taboru gostijo rokometaše iz Škofje Loke, ki so vsekakor premagljiv nasprotnik. Do konca prvenstva je še sedem krogov in v Maribor med drugimi prihajata ekipi Ivančne Gorice in Krškega, proti katerima si domačini lahko obetajo nove točke.

Vsaj kar zadeva tekmovalni vidik, ostaja optimist tudi direktor kluba Mihael Pisanec. Še več: "Kljub nezavidljivemu položaju na lestvici smo člani uprave v resnici ponosni na ekipo, ki v zaostrenih finančnih pogojih zelo dobro funkcionira. Zadovoljni smo tudi z delom trenerja Luke Žvižeja. Njegovi treningi so kvalitetni. Položaj na lestvici tega sicer ne potrjuje. Na dnu razpredelnice smo se znašli tudi zaradi nesrečnega razpleta na številnih tekmah v sezoni, ko smo bili z nasprotniki do zadnjih trenutkov poravnani. Izgubili pa smo, ker v ekipi nismo imeli posameznika, ki bi v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost."

Pozabljen je že tudi zaplet iz preteklega meseca, ko ekipa med odsotnostjo Žvižeja zaradi reprezentančnih obveznosti deset dni ni imela treningov, ker ni bilo nikogar, ki bi ekipo lahko vodil. "Luka ni bil edini odgovorni člen za tisti zaplet, sam nam je bil z reprezentanco na Poljskem v ponos. Njegov pomočnik ni profesionalec v klubu, ker si tega ne moremo privoščiti. Za delo večina trenerjev prejema drobiž in si morajo eksistenco zagotoviti drugje. Najprej je treba v službi opraviti delovne obveznosti in šele zatem se lahko naši sodelavci posvetijo svoji ljubezni - treniranju rokometa. Tudi dvorana Tabor ni bila na voljo, treningi v drugih dvoranah pa so omejeni zaradi uporabe smole. Članska ekipa je takrat individualno trenirala po programu, ki so ga rokometaši prejeli od trenerja," zaplet komentira Pisanec.

Mariborska ekipa ima do konca sezone zagotovljene finance. Plače igralcem pa so znižane že od decembra lani, v povprečju za okoli 30 odstotkov. To je bila nujna posledica nižje donacije posameznih sponzorjev kluba. Uprava s sponzorji sklepa letne pogodbe in prihodnost mariborske članske ekipe je še kako pogojena od razpleta v tej sezoni. Ob izpadu v I. B-ligo bi bilo treba pogajanja s sponzorji nastaviti na novo realnost. Ob tem scenariju so vse bolj glasne govorice, da bi Maribor lahko ostal brez članske ekipe. "Trenutno so odprte vse opcije. Počakati je treba na razplet letošnje sezone, v kateri še zmeraj upamo na najboljše. V nobenem primeru pa ne bo ogroženo delo z mladimi selekcijami. Imamo kvalitetna trenerja mladinske in kadetske ekipe. Denar za njuno delo je že ločen od prejemkov članske ekipe, za našo mladino so tudi zagotovljena občinska sredstva. Nekaj rokometašev prve ekipe ima sicer pogodbe sklenjene za daljše obdobje in tudi ti imajo v teh negotovih časih pripravljen rezervni načrt za prihodnost. Pri tem jih naša uprava na noben način ne ovira," negotovo prihodnost mariborskega članskega rokometa razloži Pisanec.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta