zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Mariborčanke po peto lovoriko v ligi Mevza

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
17.03.2023 06:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visok skok in natančen udarec sta odliki Lorene Lorber Fijok. 
Andrej Petelinsek

Po finalnih tekmah za pokal Odbojkarske zveze Slovenije v soboto v Velenju je bila ob zmagi odbojkaric Nove KBM Branika s 3:2 nad Calcitom Kamnik za najkoristnejšo igralko izbrana Lorena Lorber Fijok, sprejemalka mariborskega kluba. "Po veličastni zmagi je prišlo še to priznanje. Sobotni večer je bil zame res nekaj posebnega, ne bom ga kmalu pozabila," je bila prevzeta 176 cm visoka 20-letnica.

"Prepričana sem, da pokalna lovorika ni zadnja, ki smo jo osvojili v tej sezoni. Na voljo sta še dve - v srednjeevropski ligi Mevza in državnem prvenstvu. Nisem neskromna, toda s takimi igrami, kakršne prikazujemo, nas bo težko ustaviti na poti do zmagoslavja v obeh tekmovanjih," je odločena simpatična mariborska odbojkarica, ki se je pred tremi leti hudo poškodovala. Januarja 2020 si je v Kamniku na finalu pokala proti Calcitu poškodovala križne kolenske vezi. "Okrevanje je bilo dolgotrajno, toda po skoraj letu dni sem se na igrišče vrnila še močnejša in vsake tekme se zelo veselim," je dejala Lorber Fijokova.

Mariborčanke čaka danes nova preizkušnja - finale lige Mevza proti madžarski ekipi Bekescsaba, ki se bo v Kamniku začela ob 16. uri. Bankirke so prvi del lige končale na četrtem mestu, nato v polfinalu izločile Calcit, Bekescsaba pa je bila dveh polfinalnih tekmah boljša od zagrebške Mladosti. Čeprav so Štajerke v prvem delu tekmovanja v Lukni s 3:0 odpravile Bekescsabo, je Lorber Fijokova zelo previdna: "Zmaga v Lukni ne pomeni veliko, finalna tekma je drugačna zgodba, ali jo zmagaš ali izgubiš. Madžarska ekipa v Mariboru ni igrala z vsemi najboljšimi. Naša pripravljenost je zelo dobra, smo v dobrem ritmu igre, z Izo Mlakar smo še močnejši in z optimizmom pričakujem tekmo."

Liga Mevza poteka že 18. sezono, pred tem se je to tekmovanje imenovalo Interliga. Bankirke so bile doslej zelo uspešne, ligo Mevza so osvojile štirikrat, na turnirjih leta 2010 v Splitu, 2012 na Dunaju, 2013 in 2015 pa v Lukni, ko je bila v ekipi tudi Iza Mlakar. Njihove današnje tekmice na Gorenjskem so bile najboljše v letih 2017 in 2018. "Od zadnje lovorike je minilo osem let, čas je, da jo spet osvojimo. Ozračje v ekipi je odlično, iz dneva v dan garamo, imamo veliko željo po dokazovanju. V trenerja Bruna Najdiča imamo veliko zaupanje. Naša igra je v primerjavi z začetkom prvenstva močno napredovala, kar povečuje naš optimizem," pojasni mlada odbojkarica, ki se dokazuje tudi v reprezentanci: "Letos nas čakata dva izziva, evropsko prvenstvo in kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. Upam, da bom dobila priložnost in da bom tudi v reprezentančni majici uživala tako kot v klubski."

V Kamniku bo danes ob 19. uri še moški finale, ki bo povsem slovenski. Nasproti si bosta stala ACH in Calcit. Ljubljančani so lovoriko osvojili dvanajstkrat, zadnja štiri leta zapovrstjo, Kamničani še nikoli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?