Italijanska potrditev, da je najboljši

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
16.06.2024 18:20

Tim Gajser je osvojil VN Italije, njegov najhujši tekmec Jorge Prado je po množičnem padcu v drugi vožnji odstopil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser je na dobri poti do petega naslova prvaka v elitnem razredu MXGP.
Hondaracing

Tim Gajser je zmagovalec dirke za VN Italije v elitnem razredu motokrosa, razredu MXGP. V Maggiori je pred številnimi slovenskimi navijači v prvi vožnji osvojil zmago, drugo vožnjo pa je končal kot drugi za Jeffreyjem Herlinsom. Ker je bil Gajserjev najhujši tekmec v skupnem seštevku Jorge Prado po nekaj ovinkih druge vožnje udeležen v skupinskem padcu, nakar je ga eden od tekmecev še povozil, je odstopil. S tem je Gajser vodstvo v skupnem seštevku povišal že na 34 točk. Z drugimi besedami: ena vožnja prinese 25 točk, tako da bi jo Makolčan lahko celo izpustil, pa bi rdeča tablica vodilnega ostala na njegovem motociklu. 

Pot do zmage v Italiji si je Gajser tlakoval že v kvalifikacijah, v katerih je bil še petič to sezono najhitrejši, in to za kar 34 sekund pred prvim zasledovalcem. To mu je omogočilo, da si kot prvi izbere startni položaj na dirki. V prvi vožnji je startal odlično in se znašel le za najhitrejšim po prvem ovinku, Jeremyjem Seewerjem. A slednji je hitro storil napako, zgrešil ovinek, Gajser pa je zmagovito nadaljeval proti cilju. Čeprav sta ga iz ozadja ogrožala Prado in Herlings, si prave priložnosti za prehitevanje v nobenem trenutku nista privozila. 

Še bolje je Gajser startal v drugi vožnji in se po prvem ovinku prebil v ospredje. S tem se je skupaj z zasledovalcem Helringsom izognil kaosu v ozadju, kjer se je zgodil množični padec. V njem je kratko potegnil Prado, ki je kasneje po postanku v boksu skušal nadaljevati dirko, a je naposled odstopil. Popoln zaključek vikenda si je Gajser pokvaril proti koncu dirke, ko je v počasnem ovinku padel in vodilno mesto prepustil Herlingsu. A ker je bil ta v prvi vožnji tretji, je velika nagrada pripadla Gajserju. 

Slovenski as je v seštevku VN Italije torej osvojil 47 točk pred Herlingsom (45) in tretjim Švicarjem Jeremyjem Seewerjem (36). Drugi slovenski predstavnik v MXGP Jan Pancar je bil v prvi vožnji 12., v drugo pa celo osmi za skupno 22 točk v Maggiori.

Po polovici SP ima Gajser zdaj 511 točk, Prado pa je ostal pri 477 Herlings je na tretjem mestu s 440 točkami. Pancar je skupno 15., zbral pa je 116 točk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta