(FOTO) Mladinska liga prvakov: Vijoličasti v šumi še drugič boljši od Lincoln Red Impsa, sledi Dinamo Kijev

Miha Dajčman Miha Dajčman
02.10.2024 20:55

Na povratni tekmi prvega kroga mladinske lige prvakov je Maribor z 2:0 premagal prvaka Gibraltarja in napredoval s skupnih 8:0.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinci Maribora so se v Kidričevem veselili napredovanja v drugi krog mladinske lige prvakov.
Andrej Petelinšek

Mariborski mladinci so odlično začeli evropsko pot. Po visoki zmagi na Gibraltarju (0:6) so brez prejetega gola slavili tudi na domači tekmi, ki so jo odigrali v Kidričevem. Pred nekaj deset gledalci, med katerimi so imeli vso tekmo glasno podporo otrok, ki so ob navijaškem bobnu prepevali napeve navijaške skupine Viole, so vijoličasti zmagali z 2:0. Lincoln Red Imps si v deževni šumi resnih priložnosti ni pripravil, za aktualne slovenske mladinske prvake pa sta zadela Erik Milošević v 15. minuti in Patrik Roze v 50. Naslednji tekmec mladincev Maribora, ki vodijo v prvenstvu s sedmimi zmagami in enim porazom, bo kijevski Dinamo. Prva tekma bo 23. oktobra na Poljskem, povratna pa 6. novembra, najverjetneje v Ljudskem vrtu, katerega vrata so bila včeraj zaprta v želji po čim boljšem igrišču na nedeljskem štajerskem derbiju in zaradi nižjih stroškov organizacije tekme.

"Zahteva pred tekmo je bila, da tudi povratni obračun odigramo maksimalno. Mislim, da so fantje zadane naloge izpolnili. Čeprav nam je vreme ponagajalo, je bilo v naši igri kar nekaj domišljije," je bil zadovoljen trener mladincev Maribora Radovan Karanović. Pred obračunom je napovedal rotacije v ekipi, ki so se tudi zgodile, v začetni enajsterici so bili le štirje nogometaši v primerjavi z obračunom na Gibraltarju. "Fantje, ki so začeli obračun, so skozi celotno tekmo narekovali ritem in z njihovim prispevkom sem bil zelo zadovoljen. V primerjavi s prejšnjim letom (Maribor je v prvem krogu izpadel proti Mainzu, op. a.) smo imeli letos nekaj sreče pri žrebu, kar nas je dodatno motiviralo. Zdaj nas čaka Dinamo Kijev, ki je zagotovo kakovostnejši nasprotnik. Ozračje v ekipi mora biti dobro, ne glede na poraz čez vikend z Domžalami. Na tisto tekmo moramo čim prej pozabiti in se osredotočiti na naslednje," razlaga 55-letnik.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Karanović, ki je bil v zadnjem obdobju strokovni vodja nogometne šole Maribora, je vodenje ekipe prevzel med zadnjim reprezentančnim premorom, ko se je dotedanji trener Dejan Dončić odločil, da sprejme ponudbo za vodenje članske ekipe Domžal. "Ves čas sem bil vpet v delo mladincev, posamezno sem poznal igralce z izjemo teh, ki so se nam pridružili ob koncu prestopnega roka. Točno vem, od koga lahko kaj pričakujem. Za zdaj ni težav. Sledi tekma proti Celju, v prvenstvu bi radi nadaljevali zbiranje zmag. Sledi reprezentančna pavza, ko se bomo skušali čim bolj pripraviti za nadaljevanje, ko si bo v kratkem obdobju sledilo šest tekem, tudi obe evropski. Osredotočeni bomo na taktične zadeve, nadgraditi pa moramo tudi kondicijsko pripravo," pravi Karanović, ki je po porazu z Domžalami dejal, da je bilo to opozorilo ekipi. "V tem tednu so se stvari izboljšale, vrnilo se je primerno razmišljanje, fantje imajo prava pričakovanja. Po prvi tekmi na Gibraltarju so morda res bila določena razhajanja v pogledih nogometašev in posledica tega je bil poraz v prvenstvu," meni zadnji trener, ki je s člansko ekipo Maribora osvojil lovoriko.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V zadnjih tednih so mladinci Maribora priložnosti prejemali tudi v dresu članske ekipe. Niko Grlić za prvo moštvo 16-kratnih državnih prvakov redno igra, prve minute sta vpisala tudi Niko Osterc in Žan Meško, v preteklosti je za člane že igral Anej Lorbek. Kako poteka sodelovanje na relaciji mladinskega in članskega strokovnega štaba? "To je strategija kluba ves čas. Problem je, ko včasih ni primernega trenutka, da bi mladinci zaigrali za člane. Zdaj, sploh zadnji dve leti, na tem delamo še bolj zavzeto. Včasih je pri članih kakšen posameznik več, drugič manj, toda strategija za prihodnost je, da bi jih vključevali," odgovarja Karanović. Lani je v mladinski ligi prvakov zaigral tudi Marcel Lorber, ki je bil sicer med sezono del članske ekipe. Morda se bosta v nadaljevanju evropske sezone mladincem pridružila tudi člana Grlić in Karol Borys, ki po starosti ustrezata kriterijem za igranje mladinske lige prvakov.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta