Federica Brignone zmagovalka veleslaloma v Söldnu, Ana Bucik Jogan 21.

STA, M.D.
26.10.2024 16:05

Italijanka Federica Brignone je zmagovalka uvodnega veleslaloma na ledeniku Rettenbach, s katerim se je odprla 59. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Federica Brignone se je na prvo mesto zavihtela s tretjega mesta po prvi vožnji. Edina slovenska finalistka Ana Bucik Jogan je končala na 21. mestu (+3,19). Po prvi vožnji je bila 27.

Smučarke je čakala tradicionalna tirolska ledeniška preizkušnja v zahtevnih razmerah s startom na nadmorski višini nad 3000 m.

Razplet veleslalomske premiere ni bil povsem pričakovan. Lani je na ledeniku slavila nosilka skupne zmage v svetovnem pokalu, Švicarka Lara Gut-Behrami. Najboljša veleslalomistka minule sezone se je po ogledu odločila, da ne bo nastopila, saj po preboleli gripi še ni v najboljši telesni pripravljenosti.

Po odpovedi Švicarke, ki prav tako ni želela tvegati nove poškodbe kolena, je vloga prve favoritinje pripadla Američanki Mikaeli Shiffrin. V prvi vožnji je kot prva na startu v celoti upravičila pričakovanja, v drugo se ji je boj za karierno 98. zmago v svetovnem pokalu izmuznil iz rok. Pred očmi norveškega fanta Aleksandra Aamodta Kildeja, ki še okreva po hudem padcu in poškodbi, je z zaostankom 1,21 sekunde končala na petem mestu.

Boj za prestižno ledeniško zmago je dobila s 34 leti najstarejša na startu Brignone, ki je z lahkoto nadoknadila štiri desetinke zaostanka za Shiffrin po prvi vožnji.

Italijanka se je veselila jubilejnih 70. stopničk, 28. karierne zmage, 13. veleslalomske v konkurenci svetovnega pokala. Toliko jih ima med Italijankami tudi Deborah Compagnoni, le dve zmagi več je v karieri na veleslalomih zbral rekorder med Italijani Alberto Tomba.

Alice Robinson iz Nove Zelandije je osvojila drugo mesto (+0,17), druga je bila tudi na prvi progi, tretje mesto je presenetljivo pripadlo Avstrijki Julii Scheib (+1,08). Po prvi vožnji je bila 14.

Senzacionalno je nastopila tudi Katie Hensien. Sedemnajsta po prvi vožnji se je v finalu z najhitrejšim časom na drugi progi prebila pred reprezentančno kolegico Shiffrin na četrto mesto. Tako visoko še ni bila.

Bucik Jogan je nastopila s startno številko 22. Njena vožnja ni bila najbolj zanesljiva, čas ob prihodu v cilj je znašal 3,63 sekunde za 21. mesto na repu takrat uvrščenih.

A tudi tekmovalke, ki so nastopile za Slovenko, so imele veliko težav, le šest se jih je uvrstilo pred Bucik Jogan, tako da si je Slovenka s 27. mestom priborila vstopnico za drugo vožnjo in med najboljših 30.

V finalu je popravila vtis. S 73 stotinkami sekunde je z naskokom prehitela Nemko Fabiano Dorigo ter se začasno usedla na rdeči sedež vodilne. Bila je šesta najhitrejša v finalu.

V finalu ni veliko spreminjala, saj z materialom ni imela težav: "Vse je ostalo enako, samo nastavitve v glavi so bile primernejše. V drugo sem startala bolj borbeno, je bilo pa še nekaj napak. Precej boljša vožnja mi je prinesla malo napredka po lestvici, tako da sem bolj pozitivna kot po prvi vožnji," je dejala.

Neja Dvornik (31.; +3,88), ki je finale zgrešila za osem stotink sekunde, in Andreja Slokar (44.; +4,36) sta tako kot lani v Söldnu ostali brez finala. Slokar je imela s startno številko 62 najslabše startno izhodišče in je nastopila kot zadnja.

V nedeljo bo na sporedu še uvodno dejanje moške sezone z Žanom Kranjcem kot edinim Slovencem na startu tekme.

Naslednja postaja bo Levi na Finskem s slalomoma 16. in 17. novembra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta