Evropski nogomet v Mariboru: Neprijazni gostje in minuta molka za Svena Gorana Erikssona

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.08.2024 20:54

V mestu ob Dravi je pred tekmo z Djurgardnom tlelo upanje po evropski jeseni, prvi po sedmih letih, toda tudi Švedi so imeli svojo računico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koreografija v Ljudskem vrtu pred začetkom tekme med Mariborom in Djurgardnom.
Sašo Bizjak

Mariborsko nogometno poletje je doživelo vrhunec. Posebne evforije sicer v mestu te dni ni bilo čutiti, čeprav so vijoličasti v nedeljo v Ljudskem vrtu igrali prvi večni derbi z Olimpijo. Mimogrede, prvenstvena tekma je na stadion zvabila celo več navijačev kot evropska, kar veliko pove o stanju (nogometnega) duha v mestu. Toda okoli osem tisoč navijačev je vseeno prišlo na povratno tekmo vijoličastih z Djurgardnom, čeprav so Švedi branili prednost enega gola.

Že zjutraj smo na Gosposki v središču Maribora opazili dvojec, ki se je pozdravil z značilnim "Maribor, Šampion". Vročica se je čez dan stopnjevala, mesto je postajalo vse bolj polno. Za pestro dogajanje so poskrbeli tudi navijači enega od treh nogometnih velikanov iz Stockholma. Okoli tristo gostov je pripotovalo v Slovenijo. Kmalu po opoldnevu so nam razlagali, da so prišli v Maribor pospremit še eno zmago svoje ekipe nad 16-kratnimi slovenskimi prvaki, saj na svoji Tele2 Areni ni pokazala veliko. "Pa še poceni jemo in pijemo," so bili zadovoljni severnjaki, zato jih niti visoke temperature niso zmotile.

Drušenje mariborskih in švedskih navijačev pred tekmo.
Sašo Bizjak

Ko so se malo pred 19. uro odpravili z Grajskega trga proti severni tribuni Ljudskega vrta, so bili vidno razposajeni. Toda vsi niso bili najboljše volje. Nekatere je zmotilo, da jih je Večerov fotoreporter Sašo Bizjak skušal ujeti v objektiv. Nekaj jih je nestrinjanje z opravljanjem poklica našega sodelavca izkazalo z iztegnjenim sredincem, eden od pristašev Djurgardna pa je fotografiranje skušal preprečiti tudi fizično. Posredovali so slovenski uniformiranci, tisti bolj umirjeni švedski navijači pa so se fotoreporterju kasneje opravičili.

Nekateri navijači Djurgardna niso bili zadovoljni, da jih je Večerov fotoreporter skušal ujeti v objektiv.
Sašo Bizjak

"Ne izgledamo dobro na začetku te sezone, toda še vedno smo v igri. Če kdaj, moramo fante podpreti danes, da nam uspe vstopiti v konferečno ligo. Že dolgo nismo jeseni igrali v Evropi," nam je razlagal Benjamin Puntner, ki je v Ljudski vrt prišel s hčerkama. Ti se ne spomnita zadnje mariborske jeseni v Evropi, ki se je zgodila v sezoni 2017/18. "Bolj kot ta tekma je pomembna nedeljska s Primorjem," pa se je šalil imetnik sezonske vstopnice na zahodni tribuni.

Ljudski vrt je bil že pred tekmo zelo dobro zapolnjen, saj je klub napovedal, da bo med prihodom nogometašev na igrišče organizirana koreografija na vzhodni, zahodni in južni tribuni stadiona. Navijači so pred začetkom tekme v zrak dvignili lističe v vijoličasti in beli barvi, na vzhodu pa se je izpisala letnica 1989, ko je nastala navijaška skupina Viole. Glasno je bilo na tribunah pod Kalvarijo pred prvim sodnikovim žvižgom, a je Ljudski vrt utihnil, ko je napovedovalec uradno naznanil minuto molka v spomin na pred dnevi preminulega švedskega trenerja Svena Gorana Erikssona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta