El clasico z napako: Predsednik ostane brez kosila

Borut Planinšič Borut Planinšič
18.03.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lionel Messi proti Cristianu Ronaldu na el clasicu decembra 2017, ko je Barcelona še plačevala za "poročila o sojenju". V ozadju trener Ernesto Valverde, ki se poročil ne spomni.
EPA

Nedeljski el clasico ne bo običajen. Saj noben ni. A vsaj na kosilu se na dan spopada vedno dobita predsednika Barcelone in Reala. Ob strašnem rivalstvu imata nogometna velikana vendarle podobne interese, ne nazadnje skoraj edina še vztrajata pri ideji evropske superlige. Vse za denar. No, tokrat ne. Šef Barce Joan Laporta je včeraj še razmišljal, da bi tradicionalno kosilo odpovedal. Tako bi se revež Florentino Perez moral sam znajti, kje v Barceloni obedovati.

Razlog? Tudi Realu je prekipelo v škandalu, v katerem je Barcelona obtožena podkupovanja, zato pozdravlja njen pregon. Tožilstvo ga je začelo, ker so Katalonci bivšemu podpredsedniku španske sodniške organizacije Enriquezu Negreiru v obdobju 2001-2018 plačali več kot sedem milijonov evrov. Denar je šel za "poročila o sojenju", pravijo pri Barceloni. In da to počno vsi klubi.

Kaj naj bi ta poročila sploh bila? V hišnih preiskavah so našli nekaj, kar je bilo običajno spisano na vsega dveh, treh straneh listov formata A4. Površno in površinsko sestavljene analize. V njih na primer o enem sodniku piše, da se psihološko dobro pripravi na tekmo, o drugem, da dobro teče in je zato vedno v središču akcije, o tretjem, da pri strelih iz kota ne mara vlačenja za drese v kazenskem prostoru. Za to naj bi bil Negreira dobil blizu 400 tisočakov na leto. Razen če ... Seveda, razen če je denar šel za sojenje v korist Barcelone.

Bivši trenerji bodo morali na sodišče kot priče, ali so taka poročila sploh obstajala in ali so jih uporabljali. Ernesto Valverde, trener Barce v obdobju 2017-2020, je že razložil, da jih ni videl: "Ne spomnim se jih. Da pa ima vsak klub statistiko o sodnikih, to pa ja. Kako so nam sodili na prejšnjih tekmah, kakšni so bili naši rezultati na teh tekmah, ali radi kažejo kartone in podobno. Take podatke je dobival moj pomočnik, jaz nisem pogledal nobenih poročil, niti vedel nisem, da obstajajo."

Da si je klub plačeval "boljše" sojenje, naj bi nakazovala tudi navodila nekdanjega predsednika Sandra Rosella članom uprave, da je treba plačevati še naprej, "če hočemo, da bo klub spoštovan pri sodnikih". Sistem naj bi podedoval od predsednikov pred njim, zato jih bo v vlogi prič ali obdolžencev cela vrsta na sodišču. Sedanji šef Joan Laporta, predsednik kluba že v obdobju 2003-2010, vztraja, da so kupovali poročila o sojenju: "Nikoli nismo podkupovali sodnikov. Barca je klub vrednot. Zaradi njih je občudovana in prepoznavna po celem svetu. Tisti, ki nam zavidajo, bi radi spodkopali naš ugled."

Četudi aferi pravijo najhujša kriza ugleda španskega nogometa, čeprav navijači drugih klubov na tekmah protestirajo tako, da na igrišče mečejo bankovce - lažne, seveda, le kdo bi Barceloni še metal prave -, bo kazen za Katalonce naposled najbrž le denarna. Španska pravila pravijo, da so športne sankcije možne v treh letih od prekrška. In sporna plačila so se končala leta 2018, ker Negreira ni bil več podpredsednik sodnikov.

A grdo se lahko zaplete, če v akcijo skočita Uefa in Fifa, ki primer za zdaj le z zanimanjem opazujeta. Evropska zveza klub lahko vrže iz svojih tekmovanj, svetovna sme odrediti odvzem točk v španski ligi ali klub celo pahniti v nižje lige. Že brez tega bo Barca v dodatnih škripcih, potem ko je sredi leta 2021 imela 1,35 milijarde evrov dolga in je še vedno v takem minusu, da novih igralcev ni smela kupovati januarja letos in jih ne bo smela niti poleti. Vsaj na španskih igriščih ji gre dobro: v el clasico juriša kot top moštvo državnega prvenstva, z devetimi točkami prednosti pred Realom.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?