Dnevi mariborskega nogometnega slavja: Od izjemne kulise do solzivca

Miha Dajčman Miha Dajčman
22.05.2022 21:00

V petek so se navijači Maribora še enkrat poklonili kapetanu Marcosu Tavaresu, v nedeljo so (razg)rajali v Murski Soboti in dvig pokala spremljali od daleč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Fazaneriji so strasti mirili policisti.
Igor Napast

Privrženci Maribora si bodo zapomnili slavje ob 16. naslovu državnih prvakov, ki je sovpadalo z nogometnim slovesom kapetana Marcosa Tavaresa. Za Brazilca ni in ni zmanjkalo presenečenj. V petek, na večer, ko se je v Mariboru dogajalo več večjih prireditev, so navijači vijoličastih na nabrežju Drave in na mostovih nad reko s pirotehniko pripravili izjemno kuliso. V nedeljo je bilo na razprodani Fazaneriji okoli 600 navijačev Maribor, z razgrajanjem po koncu tekme pa se del teh ni proslavil.

V petek zvečer se je Tavares z Martinom Milcem po reki Dravi od Koblarjevega zaliva do dvoetažnega mostu zapeljal s čolnom, po pirotehničnem šovu pa je z vijoličastimi rajal v lokalu Rokaj na Lentu. Na bregovih reke in mostovih se je zbralo več tisoč ljudi. "Razporedite se in prižigajte, ko se bo Tava bližal," so navodila nekaj pred deveto uro v petek zvečer dajali člani viol, ki so čez teden med navijači razdelili več sto bakel. "Ne mečite v Dravo!" so bili vzkliki predstavnika navijaške skupine med prižiganjem bakel. Ko so s pirotehničnim šovom zaključili, sta sledila aplavz in čiščenje. V Rokaju so predstavniki viol Tavaresu prestavili nove pesmi, ki opevajo uspešnih štirinajst let in pol napadalčevega igranja v vijoličastem.

V petek je na nabrežju in mostovih Drave gorelo v čast Marcosu Tavaresu.
Andrej Petelinšek

V nedeljo si je dvoboj na razprodani Fazaneriji ogledalo 4600 navijačev. Mariboru je bilo namenjenih od 500 do 600 vstopnic za vzhodno tribuno, kar nekaj navijačev v vijoličastem pa smo lahko videli tudi na preostalih tribunah v Murski Soboti. Viole so s počivališča Grabonoš uro pred tekmo krenile proti Murski Soboti, ogromno pristašev Maribora pa je ostalo pred vrati stadiona.

Tekma na Fazaneriji je bila zaradi slavja navijačev po golih Mariborčanov dvakrat prekinjena, Štajerce pa so mirili predstavniki kluba s Tavaresom na čelu. Vzhodna tribuna je na Fazaneriji najbližja igrišču, v zdaj že minuli sezoni pa je enkrat že popustila ograja na njej, ko so na Fazaneriji rajali navijači graškega Sturma.

Po koncu tekme so navijači tekli na igrišče in slavili z nogometaši, a ni ostalo le pri tem. Posamezniki na zelenici so začeli provocirati goste na tribunah, ti pa so jim vračali v podobni meri. Ker navijači Maribora niso nehali razgrajati, so se morali z igrišča znova pomakniti proti vzhodni tribuni, pri umirjanju strasti pa so si policisti pomagali z uporabo solzivca. Dvig pokala so navijači Maribora na Fazaneriji spremljali z razdalje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta