zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Šport

Deskarka Gloria Kotnik: Moja zgodba je lepa zgodba

Uroš Gramc
25.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjčanka pri 33 letih končno hodi v službo, zaposlili so jo v vojski.
Foto: Robert Balen

Slovensko deskanje alpskega sloga ima velike težave, saj za četverico reprezentantov A, ki imajo kolajne z velikih tekmovanj, zeva ogromna črna luknja. Ni več niti drugokategornikov, ne mladincev, nikogar. Edino dekle, Gloria Kotnik, ki je februarja z bronasto kolajno na olimpijskih igrah spisala sanjsko zgodbo, je zato vzela stvari v svoje roke. "Sina, ki bo januarja dopolnil dve leti, sem že postavila na bord," nam je v smehu dejala Velenjčanka, ki si je družino ustvarila v Celju: "No, šalo na stran. Poskušam mu omogočiti, da se preizkusi v različnih stvareh, da uživa. Odločil se bo sam."

Diego Azubel

Poljska in Avstrija za vzor

Pomanjkanje podmladka ni le slovenska težava. A so tudi države, ki bi naši lahko bile za zgled. "Na Poljskem, v Avstriji se srečujemo z veliko mladimi tekmovalci. Mislim, da uspehi vplivajo, koliko otrok se najde. Tudi to, kako šport podpira država. Ni za vreči puške v koruzo, mogoče je še kaj narediti. Seveda pa je treba vložiti veliko truda in začeti pri najmlajših. Najti ljudi, ki bodo to delali z veseljem in srcem. Jaz sem odrasla v takšnimi generaciji, s takšnimi trenerji," je dejala Štajerka. Z njo je kot trener rasel oče, nato se je osamosvojila. Peter Kotnik je poleti zapustil kitajsko reprezentanco in prevzel vodenje avstrijske. "Je dosti bližje, kot je bil. Z njihove strani so mi vrata na široko odprta. Z veseljem me povabijo na trening," je povedala 33-letnica.

Gloria Kotnik, deskarka, bronasta medalja iz Pekinga. 
Andrej Petelinsek

Ima svojo ekipo, a se kdaj pridruži drugim. Poleti veliko ni spreminjala - ne glede ljudi in ne opreme, ker je bila prejšnja sezona uspešna. Podaljšala je sodelovanje s kondicijskim trenerjem Sašem Pestotnikom. Na snegu in glede tehnike ji še vedno svetuje Aco Sitar. Je pa naša reprezentanca dobila novega trenerja. Izidorja Šušteršiča je zamenjal Jure Hafner. "Jureta spoštujem, poznam ga dolgo časa. Sva prijatelja, dosti časa sva bila skupaj v reprezentanci. Zame ni nič novega. Že v preteklosti je bil prisoten kot trener, svoje delo super opravlja," je povedala Kotnikova.

Olimpijsko odličje odpira vrata

Mlada mamica sicer priznava, da ni enostavno združevati vrhunskega športa z materinstvom. "Zdaj je težje, ampak se mi zdi, da zelo dobro usklajujemo. Deskanje je moja služba, službe so različne. Če sem v nekem trenutku več odsotna, sem v drugem ves čas na razpolago. Mogoče znam tiste trenutke boljše izkoristiti." Letos je šport dobesedno postal njena služba, saj so jo zaposlili v slovenski vojski. Zraven tega nekaj več primakne smučarska zveza. "Veseli smo dodatne podpore, ampak ta ni prišla sama od sebe. Je posledica dobrih rezultatov. Za zaposlitev je bila zagotovo olimpijska kolajna glavni razlog. Povsod po svetu je zelo cenjena in me veseli, da se s tem odpirajo nova vrata in priložnosti. Kar v našem športu, ki doslej ni bil tako medijsko podprt, zelo pomaga."

Dylan Martinez

Naša edina deskarka je po prihodu iz Kitajske precej bolj prepoznavna. "To so sladke skrbi. Veliko je bilo obveznosti, se pa vedno potrudim po najboljših močeh, ker se mi zdi, da je moja zgodba lepa zgodba. Če lahko s tem sporočilom o vztrajnosti, delu, da nikoli ne obupaš, vplivam še na koga, mi to veliko pomeni." A spremenila se Štajerka ni, slava je ni prevzela. "Verjetno imam manj časa, sem pa še vedno ista oseba. Še vedno me veselijo iste stvari, sledim istim vrednotam."

Da si ob večerih ne bi očitala

Deskanje je še vedno v vrhu prioritet, toda nanj od Pekinga gleda drugače. "Pomirjena sem, ker sem dokazala, kaj zmorem. Toliko let sem se trudila, da bi mi uspelo. A v športu še nisem dosegla vsega, kar sem si zadala. Nedoseženih ciljev je še dosti, zato je tudi motivacija velika. V prvi vrsti poskušam dati vse od sebe, da si zvečer nimam kaj očitati. Trdo delo vedno prinese rezultate in sem pozitivna za prihajajočo sezono."

Lisi Niesner

Če je olimpijsko zgodbo odkljukala, ima še veliko prostora za izboljšanje rezultatov v svetovnem pokalu, kjer je bila v 17-letni karieri trikrat v polfinalu, toda še nikoli med najboljšimi tremi, in na svetovnih prvenstvih. Sedem jih je že dala skozi, toda niti enkrat se ni prebila v izločilne boje. "Vsi vemo, da je dosti odvisno od dnevne forme. Vem, da sem dobro pripravljena, da znam deskati. Na koncu je treba odpeljati levo in desno. Ne želim preveč napovedovati, ker s tem največje breme naložim nase in moram hoditi z njim. Rajši se osredotočam na svoje delo in pot do cilja. Če dam vse od sebe, če dobro naredim stvari, vem, da sem zraven," je povedala Kotnikova, ki ne skriva, da bi jo osrečile stopničke.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?