Čudovita predstava za Đokovićeve solze sreče

Aleš Mišič Aleš Mišič
04.08.2024 19:50

Carlos Alcaraz je v olimpijskem finalu igral odlično, Novak Đoković še za malenkost bolje, kar je bilo dovolj za to, po kar je šel v Pariz - zlato olimpijsko medaljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Alcaraz levo, Lorenzo Musseti desno in v sredini zlati Novak Đoković
EPA

Kitajka Qinwen Zheng in Srb Novak Đoković sta olimpijska teniška prvaka v posamični konkurenci. Đoković je jokal od sreče, potem ko je v dveh nizih, obakrat v podaljšani igri, strl odpor odličnega Španca Carlosa Alcaraza in osvojil še najdragocenejše in edino, kar mu je ob 24 zmagah na turnirjih za grand slam manjkalo v izjemni karieri - zlato olimpijsko medaljo. 

Oba sta igrala vrhunsko, toda zlata medalja je samo ena in Nole je bil v odločilnih trenutkih v obeh podaljšanih igrah, za katere je pravi velemojster, boljši. Dvoboj je začel Beograjčan in tudi odprl serijo zapravljenih priložnosti za odvzem servisa na obeh straneh mreže. V četrti igri je zapravil tri, v naslednji igri Alcaraz ni izkoristil dveh, za nameček pa v deveti igri ni izkoristil nobene od petih priložnosti, ki so se mu ponudile. Srb je imel pri vodstvu 6:5 zaključno žogico za osvojitev niza, a je priložnost šla po zlu. Tudi v drugem nizu je bil dvoboj izjemno izenačen, na koncu pa je novi olimpijski prvak izkoristil izkušnje in prvo od štirih zaključnih žogic za zmago.

Po dvoboju je Novak Đoković dejal, da je to njegov največji uspeh v karieri. "Ko predstavljaš svojo državo na olimpijskih igrah, je to prav poseben občutek. Na mojih petih igrah mi je končno uspelo osvojiti zlato medaljo. Neverjeten občutek. Malo bi jokal, malo bi se smejal, skačem. Ogromno krvi in znoja sem vložil za ta trenutek. Komaj čakam, da bom pel srbsko himno. Le družina se zaveda, kaj vse sem dal skozi. Bog je res velik. To je bil eden najboljših dvobojev, kar sem jih odigral proti vrhunskemu igralcu. Alcaraz je bil v neverjetni formi v zadnjih mesecih."

Pred finalom je vlogo favorita prepustil mladeniču, saj je ta dobil zadnji medsebojni dvoboj v finalu letošnjega Wimbledona. "Dva niza sva igrala skoraj tri ure. To je bila neverjetna borba. Ko sem dobil zadnjo točko, je bil to edini trenutek, ko sem v dvoboju pomislil, da lahko zmagam. Carlos se nenehno vrača, kar naprej me sili, da igram svoj najboljši tenis," je po olimpijskem finalu povedal presrečni Đoković.

Španec je v polfinalu Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu prepustil le dve igri, Srb je s 6:4, 6:2 premagal Lorenza Musettija. V obračunu za bronasto medaljo je bil boljši Italijan, zmagal je s 6:4, 1:6, 6:3.

Qinwen Zheng je zlato medaljo proslavljala s kitajsko zastavo.
EPA

Kitajka Qinwen Zheng​ je v sobotnem finalu s 6:2, 6:3 premagala Hrvatico Donno Vekić in svoji državi priborila prvo posamično zlato olimpijsko teniško medaljo. V prvem nizu je dvakrat odvzela servis Hrvatici in ga dobila po slabi uri. V drugem je povedla z 2:0, a je Vekićevi uspelo izenačiti na 2:2. Odločilni break je Kitajki uspel pri vodstvu s 4:3. "Vsaka igra je bila zelo težka, storila sem vse, da dobim medaljo za svojo državo. Borim se na vsaki tekmi, a imam posebno energijo, ko igram za svojo državo. Nikoli se ne predam," je povedala 21-letna olimpijska šampionka. Sedma igralka sveta se je v finale prebila po presenečenju v polfinalu, ko je premagala prvo igralko sveta, Poljakinjo Igo Swiatek, ki se je morala zadovoljiti z bronom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta