(ARABSKE IGRE) Za ene super šov, za druge pranje ugleda

Borut Planinšič Borut Planinšič
20.01.2023 12:10

Perverzno razkazovanje savdskega bogastva in nogometne veličine: tekma zvezd Rijada proti PSG-ju, bolj Cristiano Ronaldo proti Lionelu Messiju, je pokazala, da sta oba še vedno velemojstra nogometa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sta se Lionel Messi in Cristiano Ronaldo udarila zadnjič?
EPA

Da Lionel Messi še obvlada, je bilo jasno. Kako ne bi, ko pa je prejšnji mesec postal svetovni prvak, najboljši med prvaki Argentinci. Pa Cristiano Ronaldo? Po odhodu iz Manchester Uniteda, kjer je bilo zanj prostora le še na klopi, po bogatem umiku med Arabce, so mnogi dvomili vanj. Toda "al klasiko", ognjevita prijateljska tekma med zvezdami Rijada in PSG-jem, je pokazala, da bi CR7 še vedno zlahka mešal štrene na največjih tekmah v Evropi.

Kulisa je bila bogata. Lastniki PSG-ja so Katarci. Deset milijonov evrov so jim plačali v Savdski Arabiji, da so sredi domačih ligaških in pokalnih obveznosti prišli odigrat tekmo, ki je bila po SP še ena v nizu za netenje nogometne evforije v arabskem svetu. Dva milijona spletnih prijav za nakup vstopnice so dobili organizatorji, najdragocenejša je bila na dobrodelni dražbi prodana za 2,8 milijona dolarjev. Sami so v Rijadu, na stadionu kralja Fahda, kjer sta v nedeljo španski superpokal igrala Barcelona in Real, sestavili moštvo iz nogometašev dveh največjih domačih klubov Al Nasra in Al Hilala. Priložnost, da Ronaldo končno debitira med Arabci. Za soigralce je imel razvitemu nogometnemu svetu povečini neznane tipe, med njimi pa so bili Brazilca Luis Gustavo in Anderson Talisca ter Salem al Dawsari, ki je dal gol za šokantno zmago Savdske Arabije nad Argentino na SP.

Da ni imel pomoči zvezdnikov, Ronalda ni ustavilo. Priskrbel je penal, ga v 34. minuti tudi izkoristil, ob akciji za enajstmetrovko staknil odrgnino na obrazu, saj ga je Keylor Navas v boksanju žoge treščil po licu. Pri 37 letih je driblal kot mladenič in v sodnikovem podaljšku prvega polčasa dal še gol po smešnem spodrsljaju Sergia Ramosa, ki je tako zgrešil žogo, kot da bi zanalašč podaril gol staremu prijatelju iz Reala. Za domače zvezde sta zadela še Hyun-Soo Jang (56.) in Anderson Talisca (94.). Za Parižane pa Lionel Messi (3.), Marquinhos (43.), Sergio Ramos (53.), Kylian Mbappe (60., enajstmetrovka) in Hugo Ekitike (78.), da je PSG tekmo dobil s 5:4 (2:2), čeprav je od 39. minute igral z desetimi, saj je Juan Bernat dobil rdeči karton. In da, stara rivala Messi in Ronaldo sta se v spopadu, ki je bil morda njun zadnji medsebojni, spoštljivo objela. Tretji velikan Neymar pa je bil spet malce jezen - svoj penal je zapravil.

Od 34. minute je Cristiano Ronaldo igral z odrgnino na licu.
EPA

V perverznem prikazu finančne moči arabskega sveta niso bili vsi navdušeni navijači. Direktor britanske veje Amnesty International Peter Frankental je opozoril: "Ronaldov bogati transfer in Messijeva vloga turističnega ambasadorja Savdske Arabije sta del agresivne kampanje uradnega Rijada, kako prek športa oprati ugled države. Zvezdnike izrabljajo za prikrivanje obupnega stanja človekovih pravic. Prištejmo še PSG, pa imamo dve velesili športnega pranja ugleda, Savdsko Arabijo in Katar. Ronaldo in Messi bi se morala upreti temu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta