Znano je, kdaj bodo upokojenci dobili solidarnostni dodatek. Kdo vse je do njega upravičen?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
04.01.2022 06:00

Do njega so upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil, a ti morajo Zpizu oddati posebno vlogo, najkasneje do 31. marca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Letos bo prvič solidarnostni dodatek za upokojence izplačan tudi upokojencem in brezposelnim uživalcem invalidskih nadomestil z začasnim prebivališčem v Sloveniji. 

Andrej Petelinšek

Solidarnostni dodatek bo upokojencem z najnižjimi pokojninami izplačan 14. januarja. In to v treh višinah, od 130 do 300 evrov, vsem, ki imajo pokojnino nižjo od 732 evrov. Prejeli ga bodo tudi prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelni.

Solidarnostni dodatek bodo prejeli tudi kmeti

"Pri določitvi višine solidarnostnega dodatka za upokojence se bo upoštevala višina pokojnine oziroma nadomestila, ki jo je prejel v mesecu decembru 2021. Solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi tisti zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prav tako ga bodo prejeli vsi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi zakona o starostnem zavarovanju kmetov," so pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Solidarnostni dodatek za upokojence, ki bo izplačan na podlagi sprejetega PKP 10, za prejemnike delne pokojnine in sorazmernega dela pokojnine, ki so ponovno vključeni v zavarovanje za krajši delovni ali zavarovalni čas od polnega, ne bo odmerjen v sorazmernem delu. Pravilo je enako, kot je veljalo za izplačilo solidarnostnega dodatka, ki je bil izplačan 11. januarja 2021 po PKP 7. Podatek o odstotku delne pokojnine na podlagi delne zaposlitve bo upoštevan pri izračunu osnove za odmero dodatka. Gre za vse tiste, ki imajo dvojni status, torej so delno upokojeni in še delajo.

Ista pravila kot pri letnem dodatku

"Na podlagi izračunane osnove za odmero solidarnostnega dodatka za upokojence ter veljavne lestvice za izplačilo tega dodatka bo vsem, ki izpolnjujejo pogoje, odmerjen ustrezen znesek solidarnostnega dodatka. Izplačan jim bo v celotni višini, tudi v primeru, da se pokojnina oziroma nadomestilo iz obveznega invalidskega zavarovanja izplačuje v sorazmernem delu," dodajajo na Zpizu.

Znesek pripadajočega solidarnostnega dodatka za upokojence pa bo lahko ustrezno razdeljen tudi med družinske člane, kadar se družinska ali vdovska pokojnina deli med več družinskih članov, in sicer na način, kot je pri teh razdeljen tudi letni dodatek. V znesek pokojnine za obračun solidarnostnega dodatka se bo upošteval tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju. Prav tako se bo upošteval znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja, izplačane za januar 2021, in sicer na podlagi dokazila, ki ga je zavod že pridobil za izplačilo letnega dodatka v letu 2021. Višina solidarnostnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupni znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja ter pokojnin, prejetih iz tujine. Tisti upokojenci, ki zavodu niso posredovali dokazila o višini tuje pokojnine za izplačilo letnega dodatka v letu 2021, do izplačila solidarnostnega dodatka niso upravičeni.

Dodatek tudi prejemnikom invalidskih nadomestil

Do solidarnostnega dodatka za upokojence so upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile, s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Ti morajo na zavod oddati vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka najkasneje do 31. marca 2022. Vloga bo objavljena na spletni strani zavoda, v rubriki "drugo". Oddali pa jo bodo lahko preko storitve zavoda eVloge za VSE, kjer je pripravljena možnost oddaje vloge preko mobilnega telefona, pri čemer ni potrebna uporaba digitalnega podpisa (eVloga 10320-17-1-J); preko portala Moj eZPIZ, pri katerem je obvezna uporaba digitalnega podpisa (Moj eZPIZ); po pošti na naslov ZPIZ, Kolodvorska 15, 1000 Ljubljana ali v nabiralnike ob vhodu v prostore zavoda, dokler ne bodo na Zpizu ponovno osebno prevzemali vlog.

Prejemnikom nadomestila iz invalidskega zavarovanja se bo solidarnostni dodatek izplačal v sorazmernem delu, odvisno od obsega krajšega delovnega časa, za katerega se izplačuje nadomestilo iz invalidskega zavarovanja, če vsota preračunanega zneska nadomestila na polni delovni čas in morebitnih drugih prejemkov (20 odstotkov predčasne ali 40 odstotkov starostne pokojnine), ki jih izplačuje zavod, ne preseže 732 evrov. Solidarnostni dodatek bo zavod upravičenim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, izplačal v enem od naslednjih mesecev po vložitvi vloge. "Letos bo prvič solidarnostni dodatek za upokojence izplačan tudi upokojencem in brezposelnim uživalcem invalidskih nadomestil z začasnim prebivališčem v Sloveniji, in sicer pri izplačilu pokojnine za mesec februar 2022," še dodajajo na Zpizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta