Zdravniška zbornica za 1. maj: Pokažimo solidarnost in upoštevajmo preventivne ukrepe, da čimprej dosežemo zeleno fazo

VČ, STA
30.04.2021 17:44
Po pameti za praznike! "Epidemija je močno zarezala v naša življenja, soočili smo se s številnimi ukrepi, ki so bili oblikovani, da bi nas vse prebivalce, predvsem pa tiste najbolj ranljive, zaščitili pred širjenjem okužbe in preprečili smrti."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Andrej Petelinšek

V Zdravniški zbornici Slovenije ob 1. maju prebivalce pozivajo, naj za praznične dni spoštujejo vse preventivne ukrepe za zajezitev epidemije covida-19: "Prej kot bomo dosegli zeleno fazo in jo zadržali, več življenj bomo obvarovali in prej bodo podjetja, ki še vedno ne morejo delovati v celoti, in kultura spet lahko odprli svoja vrata."

Praznik nas opominja na vrednote in pravice, povezane z delom. "Epidemija je močno zarezala v naša življenja, soočili smo se s številnimi ukrepi, ki so bili oblikovani, da bi nas vse prebivalce, predvsem pa tiste najbolj ranljive, zaščitili pred širjenjem okužbe in preprečili smrti," pravijo pri Zdravniški zbornici, ki jo vodi nekdanja prva vladna epidemiologinja in zdaj vodja strokovne skupine pri NIJZ za cepljenje Bojana Beović

Prebivalci so se morali marsičemu odreči in delo je postalo drugačno. Številni so delali od doma, drugje, kjer te možnosti ni bilo, pa naprej na delovnem mestu, le da z masko in drugimi zaščitnimi ukrepi ali celo v popolni zaščitni opremi, kot na primer na intenzivnih oddelkih za covid-19 ali sivih in rdečih conah v domovih za starejše.

Ob tokratnem prazniku dela zato zdravniška zbornica izreka javno zahvalo vsem delavcem v domovih za starejše, zdravstvu, trgovinah, potniškem prometu, pošti, komunali, kritični infrastrukturi, policiji, vrtcih, šolah in medijem. Zahvalili so se tudi vsem, ki so se odločili in delali od doma, pa tudi vsem v gospodarstvu, ki niso imeli te možnosti in so zato kljub dodatnim tveganjem svoje delo še naprej opravljali na delovnem mestu.

"Prav tako posebna zahvala civilni zaščiti in vsem prostovoljcem po vsej državi. Tako smo v teh izrednih razmerah skupaj, vsak s svojim doprinosom ohranjali, da je vse nujno in vse kar je lahko, delovalo kolikor toliko normalno." 

Prav je tudi, nadaljujejo, "da ne pozabimo in smo solidarni do tistih, ki so bili v teh časih prisiljeni zapreti svoje lokale, delavnice ali so izgubili delo. To je poleg usodnih izidov covida-19 eno največjih bremen te zdravstvene krize. Ne sme biti spregledano in pozabljeno." 

"Vsi si želimo, da imamo delo, in to je poleg življenja in zdravja naša zelo pomembna vrednota. Pokažimo torej solidarnost z vsemi, ki še ne morejo delati, tudi tako, da upoštevamo preventivne ukrepe in se, takoj ko je to možno, cepimo," pozivajo v Zdravniški zbornici Slovenije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta