Včeraj potrjenih 949 okužb. Beovićeva z informacijo, da cepiva ne bo, ni bila seznanjena. Kaj torej lahko pričakujemo v naslednjih mesecih?

A.L., STA
30.04.2021 10:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Včeraj so pri nas opravili 4442 PCR-testov in potrdili 949 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 21,4 odstotka. Opravili so tudi 31.650 hitrih testov.

Hospitaliziranih je 626 bolnikov, 157 se jih zdravi na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 45 ljudi, 7 jih je umrlo.

Beovićeva: "Cepivo bo, vsaj v taki količini, ki je potrebna za drugi odmerek"

Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19, je na novinarski konferenci povedala, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih okoli 20 odstotkov oseb. "Za ljudi, starejše od 50 let, pri cepljenju proti covidu ni prav nobene dileme. Cepivo je treba dobiti čimprej, vprašanje izbire cepiva je popolnoma odveč," pravi in dodaja: "Umiranje ljudi zaradi covida v današnjem času ni razumljivo in ni potrebno, saj bi vse vsak lahko že pravočasno zaščitil s cepljenjem, če bi se le želeli."

Pravi, da se predvideva, da bo v Slovenijo v prihodnjih dveh mesecih dobavljenih 465.000 odmerkov cepiva AstraZenece, četudi ta dobava še ni natančno določena in potrjena. Spomnimo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so včeraj pojasnili, da v prihodnjem mesecu v državo ne pride nobena pošiljka cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. 

"Sama z informacijo, da cepiva ne bo, nisem bila seznanjena. Cepivo bo, vsaj v taki količini, ki je potrebna za drugi odmerek, verjetno pa več, le na tabelah NIJZ količine niso bile navedene, ker še niso bile znane," je danes dejala Beovićeva.

Predvečer praznika dela drugič zapored brez organiziranih kresovanj

Na predvečer praznika dela bomo zaradi epidemije še drugo leto zapored ostali brez kurjenja kresov in s tem povezanih sindikalnih slovesnosti ter veselic, kar sicer predstavlja dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji. Lani so bila kresovanja povsem prepovedana, letos pa večje prireditve onemogoča odlok o prepovedi zbiranja več kot desetih ljudi.

Tradiciji se verjetno povsem ne bo mogoče izogniti, zato je pričakovati vsaj manjše družinske in neorganizirane kresove, pri čemer uprava za zaščito in reševanje vse organizatorje kresovanj poziva, da pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Zagotovljena mora biti požarna straža, v primeru požara v naravnem okolju pa je treba na telefonsko številko 112 nemudoma obvestiti pristojni regijski center za obveščanje.

Na predvečer praznika dela bomo zaradi epidemije še drugo leto zapored ostali brez kurjenja kresov.
Andrej Petelinšek

Kot so poudarili, mora biti prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba, pri tem pa mora biti kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Prav tako opozarjajo, da se ob vetrovnem vremenu kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti.

Letos pa je ob tem treba spoštovati tudi ukrepe vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejevanja širjenja epidemije covida-19, so še pozvali na upravi za zaščito in reševanje.

Kresovanja sicer običajno potekajo na predvečer mednarodnega praznika dela, ki je posvečen spominu na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred. Delavci so takrat zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Praznik dela je tako priložnost za opozorila o položaju delavcev in njihovih pravicah, zato so organizatorji večjih prireditev največkrat sindikati ali občine, manjša praznovanja pa pripravijo krajevne organizacije ali vaščani sami. Osrednja in največja prireditev je bila sicer že tradicionalno na ljubljanskem Rožniku, ki so jo skupaj pripravljali Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, konfederacije Pergam, Neodvisnost in sindikatov javnega sektorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta