Zdravniška zbornica vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki na družbenih omrežjih širijo sovražni govor

STA, A.L.
07.02.2023 04:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zdravniška zbornica Slovenije je na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu, je dejala predsednica zbornice Bojana Beović. Zdravniške organizacije tudi želijo, da bi zakon zdravnike obravnaval kot uradne osebe.

Zdravniške organizacije zakonodajalca namreč pozivajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ki da naj zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnava smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju.

Pri tem želijo, da zakon kot opravljanje nalog, povezanih z zdravstveno obravnavo, razume vsakršen stik zdravstvenega delavca s pacientom, med njimi tudi stik po telefonu ali preko drugih komunikacijskih sredstev.

Pozivajo tudi k dopolnitvi zakona o pacientovih pravicah, ki trenutno narekuje dostojno obnašanje samo pacientom, in ne tudi njihovim spremljevalcem, je dejala vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri zdravniški zbornici Nena Kopčavar Guček. Anketa zdravnikov, ki so jo izvedli pri tej skupini, je namreč pokazala, da so v polovici primerov povzročitelji nasilja pacienta, v polovici pa njihovi spremljevalci.

Predstavnica skupine Mladi zdravniki Valentina Pugelj je dejala, da so porast stopnje sovražnega govora zaznali pod svojo objavo o dogodkih v Splošni bolnišnici Celje. "Pojavile so se določene izjave in grožnje, ki so se nam zdele skrajno nedopustne," je dejala.

Vsak dan en primer pacienta, ki s svojim obnašanjem presega mejo dobrega okusa

Kopčavar Guček je izpostavila še konkreten primer kazenske ovadbe, ki so jo podali zoper osebo, ki je do zdravnice imela neupravičene zahteve po napotnicah, receptih, bolniških staležih, itd. "Ko je kolegica rekla, da mu tega ne more dati, je položil pištolo na mizo," je povzela. Zdravnica je dogodek prijavila policiji, nakar jo je storilec prosil, naj umakne ovadbo, saj da se je samo šalil. Po besedah Kopčavar Gučkove je policijski inšpektor, ki so ga prosili za pomoč, vztrajal, da se takšnih ovadb ne umika, saj pod nasilje šteje tudi resna življenjska grožnja.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Janez Zemljič je na današnji novinarski konferenci dodal, da od ministrstva za zdravje pričakuje aktivno kampanjo z jumbo plakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake. Nasilje Zemljič razume kot obrnjeno proti sistemu, a ker je tega težko napasti, tarča nasilja postanejo posamezni zdravniki.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, sicer v. d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje, je ocenil, da vzdušje v celjski bolnišnici po nasilnem dogodku ni več tako prijetno. Podvojiti so morali število varnostnikov in vgraditi gumbe, na katere lahko zaposleni pritisnejo v primeru napada. Ocenil je, da imajo vsak dan en primer pacienta, ki s svojim obnašanjem presega mejo dobrega okusa.

Pozivom se je pridružilo tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Beovićeva je novinarsko konferenco sklenila z besedami, da je sovražni govor moč najti tudi v tradicionalnih medijih, ki zdravnike opredeljujejo "z različnimi živalskimi imeni". "To slabo govorjenje o tem, česa vse smo zdravniki krivi, kaj vse počnemo, skratka stvari, ki so za povprečnega zdravnika res daleč od resnice," po njenem mnenju posameznikom daje dovoljenje, da odgovor na svojo stisko izrazijo na nasilen način.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?