V Malečniku kmalu nov zdravnik?

Jana Juvan Jana Juvan
12.01.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje iz Maribora naj bi bilo prijavljeno na razpis za prevzem koncesije za ambulanto v Malečniku. 
Igor Napast

Kot kaže, prebivalci Malečnika ne bodo ostali brez osebnega zdravnika v svojem kraju. Potem ko je zdravnica Darja Belec zaradi osebnih razlogov vrnila svojo koncesijo za ambulanto družinske medicine, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca pa tega programa zaradi pomanjkanja zdravnikov ni mogel prevzeti, se je na razpis mariborske občine prijavil en kandidat, ki je koncesijo pripravljen prevzeti. In tako poskrbeti za okoli 2000 bolnikov, ki bi se sicer pridružili množici ljudi v Mariboru brez osebnega zdravnika.

Neuradno naj bi šlo za podjetje iz Maribora. Zdravnik, ki bi preko tega podjetja v Malečniku delal, za pogovor še ni bil dosegljiv, saj želi, da so zaključeni vsi postopki. Ti pa lahko trajajo tudi mesece, če se zadeva zaplete, priznavajo na občini.

Za zdaj sicer poteka vse gladko. Zdravniška zbornica Slovenije je zasebnemu podjetju, ki se je prijavilo na razpis, že dala zeleno luč.

Igor Napast

Sledila bo odločitev mariborske občine o oddaji poslovnega prostora na naslovu, kjer je prej delovala ambulanta s koncesijo v Malečniku. Javna dražba, preko katere morajo po zakonu poiskati najemnika, se zaključi danes. Če bo kandidat na njej uspešen, bo občina lahko zaprosila ministrstvo za zdravje za soglasje. Tam imajo torej zadnjo besedo - in ko njihova odločba postane pravnomočna, lahko na občini podpišejo pogodbo za podelitev koncesije. Da bi se tukaj lahko zapletlo, ni pričakovati. Gre namreč za prostore, ki jih je do zdaj uporabljala tudi dosedanja koncesionarka. Ministrstvo pa je predhodno že podalo soglasje na predlog koncesijskega akta, ki ga je konec minulega leta sprejel mariborski občinski svet.

Vendar pa za zdaj ni jasno, ali bo zdravstvena oskrba v Malečniku nemoteno dostopna ves čas. Zdravnica, ki zdaj deluje tam, se namreč konec meseca poslavlja, kar nam je znova potrdila. Upati je torej, da bodo tudi postopki na ministrstvu in občini zaključeni do konca januarja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta