Zaščitna oprema: Javna objava vseh pogodb

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.04.2020 22:38

Tako je včeraj napovedal gospodarski minister Počivalšek, ki zagotavlja, da so očitki o pomanjkanju zaščitne opreme odveč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek: "Vsi dobavitelji, ki so pripravljeni pripeljati blago v Slovenijo, dobijo plačano po dobavi in kakovostnem prevzemu."
Robert Balen

Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo stoodstotne avanse. Tovrstne transakcije so za državo preveč tvegane," je včeraj zvečer povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Vsi dobavitelji, ki so pripravljeni pripeljati blago v Slovenijo, dobijo plačano po dobavi in kakovostnem prevzemu," je dodal in se tako odzval tudi na očitke glede stališča gospodarskega ministrstva, da zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev. Po poročanju portala necenzurirano.si so namreč na ministrstvu dejali, da to ni stvar vlade, ampak veljavne zakonodaje. Na računskem sodišču so po poročanju portala nato zatrdili, da tovrstna zakonska omejitev ne obstaja: "Ker je Slovenija članica EU, je dolžna spoštovati tudi pravila enotnega trga EU. Predpisi o javnem naročanju pa podlage za omejitev oddaje javnih naročil zgolj na slovenske ponudnike ne dajejo." KPK je sicer računskemu sodišču predlagala, naj po koncu kriznega obdobja izvede revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve.

Zdaj več energije kakovosti dobaviteljev

Počivalšek je včeraj napovedal, da so se po pritiskih in z namenom zagotovitve transparentnosti pri nabavi zaščitne opreme odločili za javno objavo posameznih pogodb s slovenskimi dobavitelji na spletni strani zavoda. "Skupna vrednost vseh veljavnih pogodb je okvirno 116 milijonov evrov brez DDV. Realizirana je dobava v vrednosti 6 milijonov evrov brez DDV," je povedal in še dodal, da najverjetneje ne bodo realizirane vse pogodbe. "V obdobju, ko je zaščitne opreme izrazito primanjkovalo, smo podpisali pogodbe z vsemi, ki so bili te pogoje pripravljeni sprejeti," je dodal in povedal, da "zdaj že lažje dihamo". Zato po njegovih besedah energijo posvečajo kakovosti dobaviteljev.
Medtem naj bi na Kitajskem Slovenijo čakalo več ponudb, med drugim naj bi bila že 13 dni v zraku ponudba Alibabe, ki po poročanju Pop TV obsega slabih šest milijonov kosov zaščitne in medicinske opreme. Počivalšek je to komentiral: "Alibaba posluje z državnim podjetjem Pošta, ki je po mojih informacijah komuniciralo z njim v zadnjem obdobju, in kolikor jaz vem, Alibaba ni zagotovila standardov oziroma podatkov o kakovosti svoje opreme." Ovrgel je navedbe, da z njo niso hoteli skleniti dogovora, in dodal, da je na Alibabi, da dobavitelju dokaže, kaj ponuja. "Pošta je državna dobaviteljica in je odigrala veliko vlogo pri logistiki in tudi pri sami nabavi za že realizirane ventilatorje in pomemben del mask," je dodal Počivalšek, ki je tudi zatrdil, da so očitki o pomanjkanju zaščitne opreme odveč.

Neustrezno opremo so vrnili

Dvom o sicer prejeti zaščitni opremi so pred dnevi izrazili v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Ob odprtju paketov so ugotovili, da zaščitni plašči nimajo ustreznih certifikatov, priložena pa naj bi bila navodila v kitajščini. V pogovoru z direktorico šmarskega doma Gordano Drimel smo izvedeli, da so del opreme vrnili, predvčerajšnjim pa je prispela nova pošiljka. Pakete naj bi vrnili še iz celjske bolnišnice. Tamkajšnja predstavnica za odnose z javnostmi Danijela Gorišek nam je pojasnila: "Pri nas dobi vso zaščitno opremo centralna lekarna bolnišnice, ki opremo tudi natančno pregleda. Če oprema ni ustrezna, bolnišnica ima namreč glede tega strožje zahteve, jo zamenjamo."
Na upravo za zaščito in reševanje smo se obrnili za pojasnilo, koliko paketov je med epidemijo že bilo vrnjenih zaradi neustreznosti, kako z njimi ravnajo in kam jih prerazporedijo. Zaradi prezasedenosti celovitejših odgovorov še nismo prejeli, so pa pojasnili, da v postopku kakovostnega in količinskega prevzema sodeluje tudi zdravstveno ministrstvo, ki opremi določi namembnost glede na vrsto in kakovost. Vprašanje, koliko podjetij, ki v tem trenutku sodijo med največje dobavitelje zaščitne opreme, je sploh preverilo ustreznost proizvajalcev in certifikatov, smo naslovili na Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke, a tudi na njihov odgovor še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta