Zakaj si je obrambni minister Marjan Šarec premislil glede kandidature za evropskega poslanca?

Luka Mlakar Luka Mlakar
08.04.2024 13:42

Čeprav je sprva zatrjeval, da ga odhod v Bruselj ne zanima, je obrambni minister Marjan Šarec vseeno pristal na kandidaturo za evropske volitve. Na listi Gibanja Svoboda naj bi zasedel zadnje mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrambni minister Marjan Šarec bo na listi Svobode kandidiral za evropskega poslanca.
Robert Balen

Med devetimi imeni, ki se bodo na listi Gibanja Svoboda borila za preboj v Evropski parlament, je tudi obrambni minister Marjan Šarec. V največji koalicijski stranki pod vodstvom premierja Roberta Goloba so kandidatno listo za evropske volitve predstavili na sobotnem strankinem dogodku pri Zbiljskem jezeru, Šarec pa naj bi na njej zasedel zadnje mesto. Svobodo bo na evropske volitve kot nosilec liste popeljal ginekolog in nekdanji poslanec LDS Aleksander Merlo, na listi Golobove stranke pa bodo tudi evropska poslanka Irena Joveva, poslanci državnega zbora Tamara Vonta, Janja Sluga in Uroš Brežan, sicer bivši Golobov minister za naravne vire in prostor, državna sekretarja v premierjevem kabinetu Maša Kociper in Vojko Volk ter predsednik strankinega podmladka Matej Grah.

Vladne stranke pred evropskimi volitvami: Favorit je Nemec, bosta na listi Golobove stranke tudi Vonta in Šarec?

Šarec: To ni bila moja osebna ambicija

Da bo na listi Gibanja Svoboda za evropskega poslanca kandidiral tudi Šarec, se je špekuliralo že v začetku letošnjega januarja. Ko smo te informacije takrat preverjali pri bivšem predsedniku vlade in prvaku nekdanje LMŠ, ki se je po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2022 skupaj s SAB pripojila Golobovi stranki, nam je ta dejal, da to sliši prvič in da o tem ne ve nič. Ob tem je dodal, da ga Bruselj ne zanima. Ugibanja o njegovi kandidaturi so nato potihnila, v krogih blizu vodstva največje koalicijske stranke pa je bilo mogoče slišati, da Šarec zagotovo ni v igri za evropske volitve. Kaj se je torej spremenilo, da je pristal med kandidati?

Če bo Šarec izvoljen za evropskega poslanca, bo izgubil ministrski stolček v vladi.
Andrej Petelinšek

"Stranka me je nagovorila, če bi kandidiral, ker so ocenili, da so moje kompetence primerne. To ni bila moja osebna ambicija, ker pa razumem ekipni duh in ker je lista lahko uspešna samo kot ekipa, sem se odzval temu vabilu," je za Večer pojasnil Šarec. Kot je povedal v soboto na Zbiljah, so v stranki iskali nekoga, ki se spozna na obrambne zadeve. Na vprašanje novinarjev, ali so ga v Gibanju Svoboda na listo uvrstili po tem, ko je od kandidature odstopil dosedanji evropski poslanec Klemen Grošelj, Šarec ni neposredno odgovoril, dejal je samo, da je presenečenje temelj uspeha: "Seveda je politika polna presenečenj in zato je stranka tudi želela nekoliko držati zadeve do današnjega dne."

Če bo izvoljen, ne bo mogel biti več minister

Šarec je pred novinarji poudaril, da je odločitev, da poda soglasje h kandidaturi, pri njem "dozorevala kar nekaj časa". Po naših informacijah naj bi sicer na kandidaturo pristal šele prejšnji teden, ko je že postalo jasno, da imajo v Golobovi stranki težave pri sestavljanju kandidatne liste. Čeprav odhod v Bruselj ni njegova intimna želja, pa naj bi se Šarec sprijaznil z možnostjo izvolitve v Evropski parlament. Če se bo na koncu res zgodilo, da bo s preferenčnimi glasovi izvoljen za evroposlanca, se bo sicer moral posloviti iz vlade oziroma s čela obrambnega ministrstva. Kdo bi ga lahko zamenjal na ministrskem stolčku, še ni jasno, nekateri pa kot njegovega potencialnega naslednika že omenjajo državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta