Matej Tonin: Smo edina stranka, ki ima tudi pred evropskimi volitvami program

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.04.2024 17:27

Program NSi za volitve v evropski parlament temelji na močnem gospodarstvu, pametnem zelenem prehodu in varni Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova Slovenija je v Celju predstavila svoj program za evropske volitve
Nova Slovenija je v Celju predstavila svoj program za evropske volitve
Boštjan Podlogar/NSi

"Mir je temelj, močno gospodarstvo je ogrodje, streha so naše vrednote. Če ta pušča, uniči celotno konstrukcijo," se je na krščanske vrednote navezal predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin in obenem ostro pokritiziral Levico in Putina. V Celju je imela desnosredinska opozicijska stranka programsko konferenco. Koga NSi pošilja na evropske volitve junija letos, so v stranki predstavili že konec marca. Na zadnjem mestu je ena najbolj priljubljenih političark Ljudmila Novak, na prvem predsednik stranke Matej Tonin, vmes pa so še podmladek stranke (Katja Berk Bevc), svetnici in župan Mojca Sojar, Mojca Erjavec in David Klobasa) ter nekdanji ministri, poslanci (Jernej Vrtovec, Janez Cigler Kralj, Vida Čadonič Špelič). Vse z razlogom, opisuje nosilec liste. Močan lokalni blok je zagotovilo za skladen regionalni razvoj, podmladek zato, ker zanje je v NSi vedno priložnost. "Vsem skupinam dajemo mesto. Ker nismo stranka enega vprašanja ali ene skupine," je uvodoma poudaril Tonin. Močno listo so sestavili zato, je dodal, ker je Evropa vendarle naš drugi dom, kjer se sprejema 80 odstotkov vse slovenske zakonodaje.

Vlaganje v obrambo je najcenejše zagotovilo za mir

Nato pa se je prvak stranke v svojem dolgem govoru osredotočil na program Evropa, blizu našim ljudem, s katerim stranka nagovarja volivce. "A ste slišali, da bi katera druga stranka imela program pred evropskimi volitvami," je izpostavil. Ključna beseda v programu je mir. "Dolgo sem verjel, da bom prva generacija, ki jo bo vojna obšla. Po 24. februarju 2022 nisem več tako prepričan." Sam ne verjame propagandi Vladimirja Putina, da naj nehamo podpirat Ukrajino in vojne bo konec. Če Putin zmaga, sledi dolgoročna nestabilnost in nevarnost za celotno Evropo, saj se Putin ne bo ustavil v Ukrajini. "Zato moramo Ukrajino podpirat, dokler imajo voljo, da se branijo," pravi Tonin. "Slovenske stranke, ki zahtevajo izstop iz Nata, trosijo norosti. Ti Levičarji pozabijo povedat, da v takem primeru se vrača obvezni vojaški rok, konstantne vojaške vaje. Če nisi del kolektivne varnosti, si zanjo zadolžen sam. Levičarko politiko je Evropa izvajala od padca berlinskega zidu naprej in kje smo pristali – v vojni. Seveda obstajajo tudi države brez vojske, a kaj bi bilo leta 1991, če ne bi bilo Teritorialne obrambe. Kaj, če se pojavi avtoritarni voditelj in zahtev Prekmurje. Ga bomo kar dali? Vlaganje v obrambo je najcenejše zagotovilo za mir, ki je ključen tudi za delovanje gospodarstva. Mesto Slovenije je v Natu," je sklenil.

O aktivistih zelenega prehoda in reviziji zelenega prehoda

Še se je ustavil pri evropskem gospodarstvu, ki se duši v birokraciji. "Smo zaradi direktive GDPR varnejši na spletu? Niti ne, saj nam mobilni telefoni vsak dan zberejo tisočkrat več osebnih podatkov, pa tega niti ne zaznamo. Smo pa ogromne probleme povzročili podjetjem." Obenem na gospodarstvo  pritiska konkurenca iz Kitajske, ki je v zadnjih letih najbolj intenzivno kradla intelektualno lastnino na vse mogoče načine, tudi tako, da je najbolj nadarjene študente pošiljala na študij v Evropo. "Ob vsem tem so evropsko ekonomijo udarili še levistični aktivisti zelenega prehoda, ki jim je pomemben le vtis, ne vsebina. Ker v čem je smisel zaprtja nuklearke, če elektriko potem proizvajamo s termoelektrarnami. Kaj pomaga, če bomo v Evropi dosegli nič izpustov ogljikovega dioksida, če globalno Evropa proizvede le 7 odstotkov ogljikovega dioksida, samo Kitajska pa 30 odstotkov. Pravilen je razumen zeleni prehod, kjer stvari ne prepovedujemo, temveč izboljšujemo. Klasičen primer aktivističnega zelenega prehoda je poskus prepovedi uporabe drv. To norost smo ustavili. Raje bi ljudem pomagali, da bi vgradili peči z boljšim izkoristkom in manj izpusti. Takega prehoda si želimo." V programu zato predlagajo revizijo zelenega prehoda, saj slednji ni možen brez nukleark.

Za ohranjanje krščanskih vrednot

Kmetje so vsebina naslednje iztočnice, ki jo je v govoru izpostavil Tonin. Ker kako naj kmet tekmuje s tistimi kmeti, kjer okoljskih obremenitev nimajo. Zato NSi, tako Tonin, podpira kmete, da morajo dostojno preživeti, kvalitetno hrano evropskih kmetov pa bomo plačali s subvencijami. Sledil je del, ki bi naj veljal za srž krščanske stranke. "Mir je temelj, močno gospodarstvo je ogrodje, streha so naše vrednote. Če ta pušča, uniči celotno konstrukcijo in temelje. Evropska unija je zgrajena na krščanskih vrednotah. Krščanska Evropa dopušča različna mnenja, različne vere. Si predstavljate muslimansko Evropo tako tolerantno do denimo LGBT skupnosti. Zato je zadnji trenutek, da naredimo vse za ohranjanje krščanskih vrednot, ki so solidarnost, svoboda, pravičnost in varnost," je izpostavil Tonin.

Zdajšnji sistem migracij so zlata jama za tihotapce

Precejšnji del uvodnega govora je prvak namenil ilegalnim migracijam. "Če želimo ohraniti Evropo, potem od tistih, ki pridejo, pričakujemo, da se naučijo jezika, naših navad in da nam pomagajo delati. Dolžni so se prilagoditi našemu načinu življenja," je bil jasen. "Evropa mora spremeniti koncept migracij, ki so zlata jama za tihotapce. Sedaj daje Evropa napačno sporočilo, naj ljudje na kakršenkoli način pridejo do sem, potem pa bodo po izgovorjeni čudežni besedi azil že tukaj na socialki. NSI predlaga vzpostavitev migrantskih centrov izven Evrope, kjer tisti, ki hočejo v Evropo, zaprosijo za status in tako na civiliziran in varen način (vemo, koliko jih pri tem izgubi življenje) pridejo v Evropo brez pomoči tihotapcev. Vse, ki pridejo sem ilegalno, je treba brez debate poslati nazaj. Kot to počne Avstralija in nima več težav, ker se to hitro razve med ljudmi. Ne gre drugače kot da smo brezkompromisni. Naj vas ne bo strah, ker nas bodo levičarski aktivisti zmerjali, da smo homofobni, ker imamo radi domovino. Da smo rasisti, če zahtevamo, da je tujci prilagodijo. Če vztrajamo, da obstajata dva spola. Če poskušamo biti zdrava pamet v tej državi," je svoj govor zaključil Tonin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta