Zakaj bodo nekateri od zavarovalnic zaradi poplav prejeli le 10 tisočakov? Ali danes sploh lahko sklenem zavarovanje?

Škoda, ki jo je povzročila narava, je ogromna, ljudje, sicer ne vsi, pa imajo zavarovane svoje nepremičnine in premičnine. Zaradi posledic poplav imajo tako polne roke dela tudi zavarovalnice, zavarovanci pa so v skrbeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenskem zavarovalnem združenju pojasnjujejo, da se zavarovanci glede na skupno ceno zavarovalne premije odločajo za prenizke zavarovalne vsote.  
Sašo Bizjak

Praviloma naj bi škodo na zavarovani lastnini prijavili v treh dneh, a zavarovalnice mirijo, da bodo upoštevale tudi poznejše prijave. Hkrati pozivajo svoje stranke, naj prijave opravijo prek spleta ter uničene ali poškodovane zavarovane premičnine (predmete) hranijo do prihoda cenilca. Če je stvar treba uničiti, naj to storijo v dogovoru s predstavnikom zavarovalnice, opozarjajo. V zavarovalnicah Sava, Triglav, Generali in Grawe so za Večer pojasnili, da ljudje prijavljajo škodo na nepremičninah in tudi premičninah. Razmerje, koliko je enih in koliko drugih, trenutno težko opredelijo.

Zakaj bodo nekateri od zavarovalnic prejeli le deset tisočakov

V zadnjih dneh se na medije obrača vedno več ljudi, ki razočarano ugotavljajo, da njihovo zavarovanje za poplave še zdaleč ne bo pokrilo stroškov, ki jih imajo zaradi poplavljenih hiš in stanovanj ter uničenja opreme, tehničnih predmetov in celo avtomobilov.

V zavarovalnicah odgovarjajo, da ima večina zavarovancev sklenjeno zavarovanje poplav in izliva meteornih vod na tako imenovani prvi riziko, kjer zavarovalnice same določijo najvišjo zavarovalno vsoto. Te se v paketih zavarovanja doma gibljejo okoli 6000 evrov za poplavo in okoli 4000 evrov za posledice izliva meteornih vod. In zavarovalnice v primeru škodnih dogodkov ne glede na dejansko višino škode zavarovancem izplačajo le dogovorjeno zavarovalno vsoto, skupaj torej okoli 10.000 evrov. Četudi imajo ljudje hiše in stanovanja zavarovana na novo vrednost oziroma na zavarovalne vsote tudi do 650.000 evrov.

V Slovenskem zavarovalnem združenju pojasnjujejo, da se zavarovanci glede na skupno ceno zavarovalne premije odločajo za prenizke zavarovalne vsote. In da naravne nesreče, med katerimi so tudi poplave, pokrivajo različne vrste zavarovanj, kot dodatne nevarnosti, ki niso vključene v osnovno zavarovanje. "Človek ne prebere vseh tistih papirjev, slišali smo samo, da smo zavarovani za poplavo, pa očitno nismo oziroma ne dovolj, da bi pokrili vse, kar smo izgubili," nam je zaupala obupana bralka.

V zavarovalnicah namreč ponujajo tudi zavarovanje na zavarovalno vsoto, katere višino ocenijo na podlagi stanja vaše nepremičnine, zavarovalno premijo pa določijo glede na poplavne razrede. Načeloma na ta način zavarujejo tudi nepremičnine na poplavnih območjih, a so zavarovalne premije temu primerno višje. Na primer, če vaše običajno zavarovanje hiše ali stanovanja stane okoli 300 evrov letno, bi se v tem primeru lahko znesek zavarovanja celo podvojil.

Kaj pa, če bo razglašena naravna katastrofa?

Tudi splošni kasko v večini primerov ne zavaruje stroškov, nastalih zaradi uničenja ali poplavljenega osebnega vozila, ampak je treba imeti sklenjeno tudi posebno obliko delnega kaska, ki opredeljuje tudi kritje škode zaradi toče ali poplav. Glede na razsežnost problema, ki se bo v dneh težke sanacije posledic poplav le še poglabljal, naj bi tudi v vladnih krogih obravnavali ta problem in razmišljali, kako ga reševati.

Naravne nesreče, med katerimi so tudi poplave, pokrivajo različne vrste zavarovanj, kot dodatne nevarnosti, ki niso vključene v osnovno zavarovanje.  
Andrej Petelinšek

Se pa ljudje tudi sprašujejo, ali bi bili upravičeni do odškodnine, če bi vlada razglasila naravno katastrofo. Seveda, saj gre pri poplavah za posebne vrste zavarovanja. V splošnih pogojih zavarovanja nepremičnine pri Triglavu je zapisano, da zavarovanje ne velja le v primeru kibernetskega napada, potresa in drugih škod v zvezi s potresom, razen če je to posebej opredeljeno, terorističnih dejanj, vojne ali vojni podobnih dogodkov ter v primeru jedrskih katastrof.

Zakaj v petek sklenjeno zavarovanje ne bi veljalo v nedeljo?

Po spletu se je razširila okrožnica Zavarovalnice Sava, ki je bila izdana v petek zjutraj, v njej pa so zaposlene opozorili, da do nadaljnjega niso mogoča zavarovanja za primere poplav. Za vikend so namreč hidrologi in meteorologi napovedovali še obilne padavine in da bodo reke prestopale bregove, kar se je tudi zgodilo. Pod vodo je bil velik del Slovenije. V zavarovalnici Sava so nam pojasnili, da so zaradi napovedanih ekstremnih vremenskih razmer začasno ustavili možnost sklepanja novih zavarovanj za nevarnost poplave. Pravijo, da gre za običajno prakso zavarovalnic, saj da bi bilo sklepanje novih polic v takšnih razmerah v nasprotju z obligacijskim zakonikom. Dogodki, za katere se sklepa zavarovanje, "morajo biti namreč negotovi in neodvisni od volje pogodbenikov", so pojasnili za Večer in dodali, da so že v ponedeljek zaradi stabilizacije vremenskih razmer to okrožnico preklicali. Premij za zdaj niso podražili.

Podobno so se odločili tudi pri Triglavu in Generaliju. Pri Triglavu so prav tako v petek ustavili sklepanje zavarovanj proti poplavam in meteorni vodi, od četrtka dalje pa bo sklepanje polic za te primere spet mogoče. Vsem, ki so imeli svoje premoženje že prej zavarovano tudi za te primere, pa jim je ravno v vmesnem času zavarovanje potekla obstoječa polica, pa so omogočali podaljšanje takšnega zavarovanja. Niso pa dovolili povečanja zavarovalne vsote za take primere, smo izvedeli. Pri Generaliju pa pravijo, da je pač zavarovanje ves čas mogoče skleniti, a ob upoštevanju obligacijskega zakonika. Torej za negotove dogodke, ne pa za te, ki so bili napovedani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta