Zahodna gonja proti kitajski aplikaciji TikTok

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.03.2023 04:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali omejevanje uporabe TiKToka vodi zgoj geopolitika ali pa so na njem vaši podatki res bolj ogroženi kot na drugih aplikacijah?
Andy Rain

Med uporabniki TikToka v lasti kitajskega podjetja ByteDance je veliko slovenskih zvezdnikov in tudi kaj politikov. Mariborski mestni svetnik Franc Kangler je eden od njih. Na TikToku je vodil svojo zadnjo kampanjo za mariborskega župna.

Nekdanjega župana in državnega svetnika smo povprašali, kaj meni o prepovedi te kitajske aplikacije, katere uporabo odsvetuje tudi slovenska vlada: "Če gre za poseg v človekove pravice oziroma za zbiranje obveščevalnih podatkov, bi se tudi jaz strinjal s prepovedjo. Toda dokler ni tako, bom TikTok še uporabljal." Kangler je dodal, da TiKTok ni nujno namenjen zgolj mladim: "Mislim, da se na njem da najti kaj pametnega za vse generacije." Zanimiv je bil njegov odgovor, če mu odzivi sledilcev koristijo: "To je odvisno od objave. Včasih kaj dobiš, drugič pa spet lahko kaj izgubiš."

Britanske oblasti so namreč v četrtek sledile vladnim agencijam ZDA, Kanade in institucijam Evropske unije, ki so iz varnostnih razlogov na službenih napravah zaposlenim že prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili še na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta. Slovenski vladni urad za informacijsko varnost je za zdaj uporabo TikToka na službenih napravah zaposlenim zgolj odsvetoval, piše Slovenska tiskovna agencija (STA), in opozoril, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

Po besedah državnega sekretarja v kabinetu britanske vlade Oliverja Dowdna je prepoved, ki sicer (še) ne velja za osebne naprave in širšo javnost, na Otoku začela veljati nemudoma. V okviru poostrenih varnostnih ukrepov bo odslej prek britanskih vladnih naprav mogoč dostop le do aplikacij z vnaprej odobrenega seznama. "To je sorazmerna poteza," je dodal Dowden in uporabnike pozval, naj bodo pred prenosom aplikacij previdni.

Poteza je sprožila kritičen odziv Kitajske. Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Veliki Britaniji je vlado v Londonu obtožil, "da ukrepa na podlagi svojih političnih motivov in ne dejstev". Družba TikTok pa je sporočila, da je nad odločitvijo razočarana in da prepoved temelji na "napačnih predstavah, poganja pa jo širša geopolitika", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot rečeno, podobno ukrepajo tudi na Novi Zelandiji, kjer so uporabo TikToka prepovedali na napravah, ki imajo dostop do omrežja novozelandskega parlamenta. "Ta odločitev je bila sprejeta na podlagi analize naših strokovnjakov in po razpravi z našimi kolegi v vladi in na mednarodni ravni," je dejal Rafael Gonzalez-Montero iz upravne službe parlamenta. Prepoved bo začela veljati 31. marca, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje ByteDance, matična družba TikToka, vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli z uradnim Pekingom. Ameriški uradniki so dejali, da se bo TikTok v ZDA izognil širši nacionalni prepovedi, če se bo razšel z ByteDanceom. Zunanje ministrstvo v Pekingu je že v četrtek Washington pozvalo, naj preneha "nerazumno zatirati" TikTok, ki ima po svetu več kot milijardo uporabnikov. "ZDA doslej niso predložile dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Wang Wenbin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?