Za to ni zdravil, samo srce

Kristina Božič
29.03.2019 15:56

"Pomembno se je osredotočiti na kakost življenja, ne le na varnostne vidike," je dejala koproducentka filma Ne pozabi name Anamarija Kejžar, vodja doma Petra Uzarja in asistentka na Fakulteti za socialno delo ob premieri dokumentarnega filma o življenju oseb z demenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebe z demenco so v vse večjem številu del naših družb in prav je, da so z nami in vključeni.
Epa

Ena od oskrbovank v domu Petra Uzarja se v filmu režiserja Sanjina Švajgerja spominja zaljubljenosti. Spet in spet. In za to, ob koncu filma, pravi, ni zdravil, pomaga lahko le srce. Na to je opozorila tudi Jana Mali, profesorica na ljubljanski fakulteti za socialno delo, ko je spregovorila o zagotavljanju primerne oskrbe za osebe z demenco: "Pomembna je spontana človečnost, dobri delovni pogoji za zaposlene, ki se jih ceni - kot vse ljudi. Ter osredotočenost na človeka in njegovo življenje," je pojasnjevala, da le gola stroka in znanost ne morejo ponuditi vsega, kar je potrebno za dostojanstveno, človečno in kakovostno oskrbo ljudi z demenco. "Delo in življenje z osebami z demenco nam še dodatno pokaže pomen medsebojnih odnosov, kako pomembno je družbeno vključevanje in da lahko to prispeva tudi k našemu sožitju," je pojasnila, da življenje z ljudmi, katerih svet se je spominsko skrčil, a je še vedno bogat, intenziven in živ, ponudi drugačen preračun utečenih in samoumevnih prioritet.

"Strategija obvladovanja demence do leta 2020 je sprejeta, a da jo bomo uresničili, bo potrebno še veliko skupnega dela," je opozorila Štefanija L. Zlobec iz združenja Spominčice.
Urška Polanc
"Domovi za starejše se v 60- do 70-odstotkih financirajo iz plačil oskrbnin posameznikov in njihovih svojcev," je opozorila Anamarija Kejžar, da je kakovostno življenje v preveliki meri odvisno od bogastva, ki ga ima posameznik - v tržiškem domu Petra Uzarja je spremljala uspešno preobrazbo oddelka za osebe z demenco iz zaprtega v odprt oddelek.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta