Za neustrezno prehrano niso kriva javna naročila

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.12.2019 18:00

Osnovna šola Vič v Ljubljani, za katero se širi glas, da se tam dobro je, 70 odstotkov sadja in zelenjave kupi od kmetov. Šole in vrtci prek javnih naročil kupijo, kar vodja prehrane da v recept.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci imajo izostren okus in vedo, kaj je dobro.
Andrej Petelinšek

Otroci imajo izostren okus in vedo, kaj je dobro. Zanje ni vse dobro, če jih imaš rad, jim poiščeš, kar je dobro, nam je povedala Meta Ivanuša, vodja šolske prehrane na Osnovni šoli Vič v Ljubljani. V skladu s temi besedami neposredno od kmetov iz okolice Ljubljane in s Primorskega, ki so že nekaj let stalni dobavitelji Osnovne šole Vič, kupi 70 odstotkov vsega sadja in zelenjave. Kot nekdanja študentka Meta Ivanuša sodeluje tudi z ljubljansko biotehniško fakulteto, ki ima svoj nasad, in Kmetijsko-gozdarskim zavodom Maribor, kjer kupuje jabolka, hruške, slive, orehe, suho sadje. Biološke zdrobe kupuje v Ljubljani in na Dolenjskem.
Kmete je našla po sistemu informacij od ust do ust pa na različnih prestavitvah in sejmih. Cena je pri njih včasih lahko višja, vendar se na mesečni ravni izravna tako, da se račun izide. "Imam stalne dobavitelje. Jaz poznam njih, oni vedo, kaj hoče in potrebuje šola," nam je pojasnila Meta Ivanuša. Ko zaloga določene zelenjave ali sadja gre h koncu, ji kmetje to pravočasno sporočijo, ponudijo kaj drugega, kar še imajo. To pa ne pomeni, da ji lahko prodajo prav vse. "Kar mi pripeljejo, dobro pregledam. Se je že zgodilo, da je kak kmet pridelek moral odpeljati nazaj domov," razlaga. Največ ji pomeni, ko ji otroci povedo, da je bilo nekaj dobro. Sliši pa tudi, da se po Ljubljani širi glas, da se na Viču dobro je. Da moraš imeti otroke rad tako, da jih dobro nahraniš, pravi tudi svetovalka za prehrano Emilija Pavlič, ki je 25 let sestavljala jedilnike za otroke v vrtcih in šolah po strokovnih pravilih piramide. Pri tem je imela podporo ravnateljice. Prav ravnatelji bi morali biti tisti, ki bi morali zahtevati sistemsko ureditev področja prehrane v šolah in vrtcih, povezati bi se morali s pediatri in skupaj nastopiti v bran otrokom.
Da otroci v vrtcih in šolah nimajo ustrezne prehrane, po besedah Emilije Pavlič niso kriva javna naročila, saj šola kupi tiste sestavine, ki jih vodja prehrane napiše v recepte. Če v receptih recimo ni zamrznjene zelenjave ali industrijsko pripravljenih njokov, jih šola prek javnih naročil ne bo kupila. Za pripravo javnega naročila za nakup živil šola tudi ne potrebuje odvetnikov in notarjev, nam je na podlagi lastnih izkušenj s pripravo javnih naročil še povedala Emilija Pavlič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta