Kaj otroci jedo, pogosto odločajo odvetniške pisarne

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.12.2019 17:57

Premalo javnih zavodov se odloča za nakup živil od lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, nekateri pa že uporabljajo katalog živil za javno naročanje s ponudbo lokalnih pridelovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če vam je mar za to, kakšno hrano jedo vaši otroci v šoli ali jo postrežejo vašim staršem v domu za ostarele, vzemite vajeti v svoje roke," pozivajo na kmetijskem ministrstu.
Janko Rath

Če vam je mar za to, kakšno hrano jedo vaši otroci v šoli ali jo postrežejo vašim staršem v domu za ostarele, vzemite vajeti v svoje roke. Povežite se in javnemu zavodu predlagajte nabavo sadja, mleka, mesa ali drugega živila, ki ga pridelujejo ali predelujejo v vaši soseski," ministrstvo za kmetijstvo svetuje prek portala Naša super hrana.
Lokalne dobavitelje lahko tisti, ki so pristojni za nakup živil, najdejo tudi v katalogu živil za javno naročanje, ki so ga izdelali na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije. Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, nam je pojasnila, da imajo trenutno v katalogu 206 ponudnikov, od tega je 141 kmetij, 16 zadrug in 52 podjetij. "Nekateri javni zavodi ga že s pridom uporabljajo. Omogoča jim pripravo predračuna za javno naročilo v zelo kratkem času, obenem pa jim ponuja tudi možnost identifikacije posameznih ponudnikov po posameznih regijah," pravi.
Javnih zavodov je v katalogu registriranih 1943, med njimi je največ vrtcev in osnovnih šol - šol je 428, vrtcev pa 391. "Pri tem je treba poudariti, da se javni zavodi registrirajo v aplikacijo v fazi priprave javnega naročila - kar pomeni enkrat na dve, tri ali štiri leta. Zaključenih predračunov je do sedaj 378, zaključenih košaric za izločene sklope pa 41," pravi Zagorčeva. Živila iz izločenih sklopov je mogoče naročiti neposredno pri lokalnih dobaviteljih brez uporabe postopka, ki ga predpisuje zakon o javnem naročanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta