Vse lizinške hiše naj bi Adrii Airways odpovedale pogodbe za najem letal

STA, A.L., GR.G.
25.09.2019 07:09

Javna agencija za nadzor civilnega letalstva bo danes opravila ustno obravnavo v postopku ohranitve operativne licence družbe Adria Airways. Agencija presoja finančno sposobnost družbe glede na revidirano poročilo za leto 2018, po sestanku pa bi bila morda lahko že znana usoda družbe, ki je začasno prizemljila letala zaradi finančnih težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Letalski prevoznik Adria Airways naj bi najkasneje v nekaj dneh ostal brez vseh letal, poročajo Finance. Po neuradnih informacijah naj bi vse družbe, od katerih je najemala letala, sprožile postopke za prekinitev pogodb za najem letal. Adria ima trenutno v najemu še 10 letal, vsa pa so prizemljena zaradi začasne prekinitve operacij. Adria naj bi edini včerajšnji let iz Frankfurta do Ljubljane opravila z novonajetim letalom jumbolino pri družbi WDL. Potem, ko je Adria Airways prejšnji teden zaradi odpovedi pogodbe najprej ostala brez dveh letal bombardier CRJ 900 lizinške družbe Trident Aviation Leasing Service, in je vrnila tudi tretje letalo lastniku Aero Century, je slednji oznanil: "Po mesecih sodelovanja s z Adrio Airways, ki je skušala izboljšati svoj finančni položaj, smo obvestili Adrio, da s takojšnjim delovanjem prekinjamo pogodbo za najem dveh letal CRJ 900, ker družba ni plačala svojih dolgov."
Adria Airways je odpovedala tudi večino današnjih letov, po napovedih pa bo opravila le let v in iz Frankfurta, kjer je največje vozlišče nemške Lufthanse. V ponedeljek so pojasnili, da bodo zaradi trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga potrebujejo za nadaljnje letalske operacije, za dva dneva začasno prekinili izvajanje vseh svojih letalskih operacij v in iz vseh svojih baz. Ni pa še znano, ali bodo v četrtek znova leteli.

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Kabinsko osebje močno razočarano nad državo

Kabinsko osebje Adrie Airways v pismu, naslovljenem javnosti izraža veliko razočaranje nad medlim odzivom odgovornih - lastnikov in predvsem države. "Očitno Adria postaja referenčni primer, ko država ves čas poudarja, da je treba znanje in strokovno usposobljenost ljudi zadržati, dela pa ravno nasprotno," so zapisali. Dodajajo, da so vajeni turbulenc, jih pa je razočaral medel odziv in prepočasna reakcija tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti, da turbulence obvladajo.

Gregor Grosman
Robert Balen

O usodi Adrie danes CAA

Več o usodi družbe bi lahko po današnji ustni obravnavi razkril direktor agencije za civilno letalstvo Rok Marolt, ki je v minulih dneh večkrat zagotovil, da agencija iz ure v uro spremlja razmere v letalskem prevozniku, njihovi leti pa so varni kljub temu, da so jim morali zaradi odpovedi najemnih pogodb prepovedati uporabo letal bombardier CRJ 900.
"Ne znam oceniti, koliko časa Adrio loči od stečaja. Lahko je to pet dni, 15 ali en mesec. Lahko pa tudi ure ali minute. Stečaj je pet pred dvanajsto. Drugi lastniki letal se lahko odločijo za enak korak in Adria čez noč ostane brez flote. To je resna stvar," je prejšnji teden dejal Marolt.
Sicer pa bo danes minister Zdravko Počivalšek sprejel tudi predstavnike Iniciativnega odbora zaposlenih za reševanje Adrie Airways.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta