Vročinski val še do nedelje, nato poslabšanje s krajevnimi nalivi. Na kaj naj bodo pozorni na območjih zadnjih poplav?

Va
25.08.2023 17:43

Poznoavgustovski vročinski val z jutranjimi temperaturami okoli 20 in popoldanskimi okoli 35 °C bo pri nas vztrajal do vključno nedelje. Čaka nas torej sončen in vroč vikend. Kaj pa potem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgornja Savinjska dolina 
Andrej Petelinšek

V ponedeljek se bo prek naših krajev razmeroma hitro pomaknilo ciklonsko območje s hladno fronto. Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj zajele zahodne kraje. Čez dan bodo prešle celotno ozemlje Slovenije in do večera v glavnem že ponehale. 

Po trenutnih izračunih globalnih meteoroloških modelov bo glavnina padavin padla ob prehodu fronte v razmeroma kratkem času nekaj urah ob krajevnih nalivih, ki pa lahko na ranljivih območjih povzročijo povečano poplavno ogroženost, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Padavinska voda lahko odteka drugače kot običajno

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek po zadnjih poplavah spremenjene, in na mestih, kjer so še vedno nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno, so objavili. Spremenjen odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob poplavah.

Arso poziva k previdnosti tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v strugah vodotokov in ob njih ter vabi k spremljanju posodobljene napovedi in opozoril.

Tropska noč

Tudi petkovo jutro je bilo za konec avgusta sicer marsikje izjemno toplo, ponekod s tropsko nočjo. Pri Arso so pripravili časovnico temperaturnih rekordov zadnje tretjine osmega meseca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta