(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Kdo lahko prestopa mejo, kdaj je potrebna karantena, kdo je ožji družinski član, kaj velja za poslovne partnerje ...

A.L.
27.05.2020 15:12

Z včerajšnjim dnem je začel veljati nov odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na vladni strani so objavili najpogostejša vprašanja in odgovore o omenjenem odloku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Ali je dovoljen vstop brez omejitev in brez karantene vsem turistom iz EU in schengenskih držav, ki lahko dokažejo rezervacijo s prenočitvijo?
Da.
Ali lahko vsi tujci s stalnim in začasnim bivališčem v Sloveniji vstopijo v državo brez omejitev in brez karantene?
Da.
Ali bo državljanu Slovenije, ki v Srbijo (ali drugo tretjo državo) odhaja na pogreb, ob vrnitvi v Slovenijo odrejena karantena?
Državljanu Slovenije ob vrnitvi ne bo odrejena karantena.
Odpravljam se na pot v Srbijo, tam bom ostal 11 dni. Sem državljan Republike Slovenije. Prosim za informacijo, ali mi bo ob vrnitvi v Slovenijo odrejena 14-dnevna karantena?
Ob vrnitvi v Slovenijo vam ne bo odrejena karantena. Odlok predpisuje, da se 14-dnevna karantena odredi osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo. To pa ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.
Ali bo državljanom tretjih držav (Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija ...), ki se vračajo v Slovenijo (po nekaj dneh ali tudi več kot po 14 dneh) in imajo začasno ali stalno prebivanje v Sloveniji, ob vstopu odrejena karantena?
Osebe, ki imajo urejeno bivanje v Sloveniji ali Hrvaški (državi na seznamu) in vstopajo v Slovenijo, se ne odredi karantena. Karantena se ne odredi slovenskim državljanom ne glede na bivališče. Prav tako se karantena ne odredi drugim državljanom – tujcem (Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija), vendar morajo imeti urejeno bivališče (stalno ali začasno) v Sloveniji.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta