Beovićeva: V domovih za starejše je umrlo 52 odstotkov vseh umrlih za covidom-19 v Sloveniji

M.R.
27.05.2020 12:25

Po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja je bilo delo pri obvladovanju epidemije uspešno. Tudi v domovih za starejše. Vodja strokovne vladne skupine za obvladovanje covid-19 Bojana Beović pa je ob tem dejala, da pokojni oskrbovanci domov za starejše predstavljajo okoli 80 odstotkov vseh žrtev v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V domu starejših občanov v Metliki so prve primere okužb zabeležili ob samem izbruhu epidemije v Sloveniji.
Robert Balen

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je bila Slovenija brez dvoma uspešna pri obvladovanju epidemije, po njegovem mnenju pa so bili doseženi nadpovprečni rezultati. Žal mu je, da se v "nekaterih tiskanih medijih" pojavljajo dvomi o strokovnosti opravljenega dela, predvsem "pri oskrbi v domovih za starejše občane". V epidemiji sta bila vzpostavljena dva osnovna sistema. 
Med 18.800 stanovalci domov za starejše je bilo okuženih 1,7 odstotka, kar je odličen rezultat, dodaja. Manjše težave so imeli v desetih od 102 domov, velike težave pa so se pojavile v "le treh domovih", pravi Gantar. Ob tem je poudaril, da so prve težave nastopile v Metliki že ob samem začetku epidemije, v Šmarju pa v prvem tednu epidemije. "Verjamem, da smo jih s pomočjo strokovnih ekip reševali na optimalen način," je dodal. To pa naj bi potrdili tudi strokovnjaki, ki so to delo koordinirali. 
"Mislim, da so ugotovitve in sejanje nemira, tudi strahu med ljudi glede dogajanja in obravnave starejših občanov popolnoma neupravičeni. Po drugi strani tudi hudo krivične do vseh zdravstvenih delavcev, ki so se v teh domovih trudili, da bi težavo epidemije in bolezni covid-19 premagali s čim boljšim rezultatom," je povedal Gantar. 

Med okuženimi oskrbovanci domov 26-odstotna smrtnost

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je dejala, da je v domovih za starejše umrlo od 70 do 80 odstotkov vseh žrtev, ki jih je novi koronavirus terjal v Sloveniji. "Bolezen ogroža starostnike," je potrdila.
Pojasnila je, da je v domovih za starejše po podatkih do 20. maja v Sloveniji umrlo 52 odstotkov vseh umrlih v državi. Dodatnih 29 odstotkov so prispevale smrti osrkbovancev, ki so umrli v bolnišnici. V Sloveniji je bila smrtnost med stanovalci domov za starejše 26-odstotna, pravi Beovićeva. Med tistimi oskrbovanci, ki so bili premeščeni v bolnišnice, pa je bila smrtnost kar 57-odstotna. To po besedah Beovićeve pomeni, da kljub trudu bolnikom v bolnišnicah ni bilo mogoče pomagati. 

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović
Nik Jevšnik/sta

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta