(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Finančna uprava svari pred napako, ki jo lahko storite pri koriščenju turističnih bonov

A.L.
02.07.2020 11:08

Kako lahko unovči bon mladoletna oseba, za kakšno storitev lahko unovčim bon ali so boni obdavčeni, ali unovčitev bona vpliva na pravice iz javnih sredstev (npr. otroški dodatek, socialna pomoč…)?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Če je kdo na vas prenesel turistični bon, vam predlagamo, da sprva unovčite prenesen bon, šele nato svojega. Zakaj? Ker prenesen bon lahko unovčite le v celoti pri enem ponudniku, svojega pa lahko tudi po delih." Takšno opozorilo so včeraj preko Twitterja državljanom dali na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). Četudi so boni že dobro zaživeli, pa se še vedno postavljajo vprašanja in dileme v povezavi s tem, kako jih koristiti. Zato je FURS pripravil nekaj pogostih vprašanj in odgovorov, del le teh vam ponujamo tudi v branje.
{twitter}https://twitter.com/FinancnaUPR/status/1278279561873063936{/twitter}
Sicer pa so nam s finančne uprave še sporočili, da so Slovenci samo včeraj do 22. ure unovčili 39.167 bonov, kar v številkah znaša več kot pet milijonov evrov. 
Za kakšno storitev lahko unovčim bon?
Bon se lahko unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Stroške ostalih storitev (npr. večerja, garaža …) in turistično takso je potrebno poravnati z drugimi plačilnimi sredstvi. Pri tem ni potrebno ločeno izdajanje računov, vse storitve so lahko zaračunane na enem računu.
Kako lahko unovči bon mladoletna oseba?
Bon, ki se glasi na mladoletnega upravičenca, unovčijo zanj starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko skrbi (npr. rejnik, odgovorna oseba zavoda, kamor je mladoletni upravičenec nameščen). Ta oseba opravi pisno potrditev unovčenja bona na predpisanem obrazcu Potrditev unovčitve bona, in sicer tako, da ga izpolni, podpiše ter priloži kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca (če ga ta ima).
Ali je znesek bona deljiv in lahko unovčim posamezni bon za več opravljeni storitev v manjših zneskih?
Znesek lastnega bona je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku. Preneseni bon pa lahko pridobitelj unovči le naenkrat (v celoti ali v poljubnem nižjem znesku). V primeru, da ne porabi vseh sredstev prenesenega bona, preostanek prenesenega bona zapade.
Kako lahko najbolj racionalno unovčim svoj in preneseni bon?
V primeru, da znesek storitve presega vrednost lastnega bona (npr. 350 evrov), predlagamo, da najprej unovčite preneseni bon, saj ga lahko koristite samo enkrat, preostanek prenesenega bona pa zapade. V tem primeru bo unovčenih 200 evrov prenesenega bona, preostanek (150 evrov), pa bo plačan z delom vašega bona. Vaš bon namreč (za razliko od prenesenega) lahko izkoristite v več delih. To pomeni, da boste 50 evrov vašega bona lahko izkoristili še kje drugje.
Ali unovčitev bona vpliva na pravice iz javnih sredstev (npr. otroški dodatek, socialna pomoč…)?
Ne. Bon se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev.
Ali mi ponudnik storitve lahko za plačilo z bonom zaračuna višjo ceno storitve?
V primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev upravičencu ne sme zaračunavati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. V nasprotnem primeru se ponudnik storitve kaznuje za prekršek. Nadzorni organ, kamor lahko podate prijavo, je Tržni inšpektorat Republike Slovenije.
Ali se bon deduje?
Ne, zakon določa, da se bon ne deduje. Bona, ki ga upravičenec pred smrtjo ni sam unovčil ali pa prenesel na drugo osebo, ni mogoče unovčiti. Če pa je upravičenec pred smrtjo bon prenesel na drugo osebo, ta lahko tak bon unovči.
Ali lahko znesek dobim izplačan ali pa bon koristim kasneje, če bona ne bom mogel izkoristiti do 31. 12. 2020?
Ne. Če upravičenec bona ne unovči do 31. decembra 2020, ne more zahtevati izplačila bona v denarju, niti ga ne more unovčiti kasneje.
Ali so boni obdavčeni?
Ne. Ne glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od bona ne plača dohodnina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta