Upokojenci brezplačno iz Prekmurja na morje

Tina Recek Tina Recek
30.06.2020 13:54

Okoli 600 tisoč upravičencev bo lahko brezplačno potovalo iz kraja v kraj, vlogo za izdajo brezplačne vozovnice lahko oddajo na prodajnih mestih ali naslovijo na ministrstvo za infrastrukturo po navadni oziroma elektronski pošti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Z jutrišnjem dnem bodo upokojenci lahko brezplačno sedli na vlak ali avtobus in potovali po državi. Tovrstno novost je na današnji predstavitvi uvedbe brezplačnega medkrajevnega prevoza pozdravil predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik: "Upokojenec z nizko pokojnino se bo sedaj lahko pripeljal iz Prekmurja na morje in nazaj oziroma kamorkoli bo želel.“ Po njegovem prepričanju bo marsikateri upokojenec s koriščenjem brezplačnega medkrajevnega prevoza v kombinaciji s turističnim bonom lahko preživel nekaj dni na dopustu, česar si sicer ne bi mogel privoščiti.
Do brezplačnega medkrajevnega prevoza so poleg upokojencev upravičeni imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let, skupno jih je okoli 600 tisoč. Kot je pojasnil državni sekretar Blaž Košorok, so do vozovnice upravičeni le tisti, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov. Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice lahko oddajo neposredno na prodajnih mestih enotnih vozovnic ali jo naslovijo na ministrstvo za infrastrukturo po navadni oziroma elektronski pošti. Zaradi zmanjševanja tveganja okužbe z novim koronavirusom je svetoval, naj vlogo za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte. Sicer pa ne hitijo z njenim pridobivanjem, raje naj si jo uredijo, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Velja eno leto, stane tri evre 

Brezplačna vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana. Za strošek izdelave bo potrebno odšteti tri evre, na njeno izdelavo po oddaji vloge pa bodo upravičenci čakali nekaj dni. V kolikor je ne bodo prevzeli na enem izmed prodajnih mest, jo bodo lahko prejeli po pošti, a za to storitev bodo morali odšteti dodatne tri evre. Sicer pa je vlogo bilo mogoče oddati od sredine preteklega tedna, na ministrstvu so jih do zdaj obdelali okoli 2000.
"S tem ukrepom si želimo spodbujati trajnostno mobilnost," je izrazil željo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter nadaljeval, da želijo omogočiti upravičencem, da na enostaven, pregleden in učinkovit način uporabljajo medkrajevni promet ne glede na izvajalca storitev. "V Sloveniji tako še naprej narekujemo trend javnega potniškega prometa, saj s stalnim razvojem in vlaganjem v platformo javnega potniškega prometa ter digitalizacijo procesov dokazujemo trajnostno naravnanost prevozov in mobilnosti."  Vrtovec je še izrazil željo po srečanju z županoma največjih mestnih občin glede možnosti sodelovanja pri uvedbi brezplačnega prevoza za upokojence tudi v mestih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta