Vlada sprejela spremembe proračuna za leti 2025 in 2026, kulturi prihodnje leto za skoraj 37 milijonov evrov več

Va, STA
26.09.2024 16:19

Ministrstvo za kulturo popravlja dolgoletno sistemsko in finančno zanemarjanje kulture, pravi ministrica Asta Vrečko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za kulturo Asta Vrečko 
Robert Balen

Ministrstvo za kulturo bo v letu 2025 razpolagalo s proračunskimi sredstvi v višini 271,7 milijona evrov. Integralni proračun za kulturo za prihodnje leto bo tako višji za kar 23,88 milijona evrov v primerjavi z letom 2024 in za 36,88 milijona evrov od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025, so sporočili iz ministrstva.

"Kultura je eden najpomembnejših stebrov družbe, a je bila pred našim mandatom dolga leta žal sistemsko in finančno zanemarjena. Naš koalicijski cilj je krepitev kulture kot osrednje družbene vrednote in to odraža tudi proračun, ki je za 37 milijonov višji od sprejetega. Uresničujemo naše zaveze. Skoraj za polovico bomo povečali sredstva za slovenski film, vlagamo v ljubiteljsko kulturo, knjigo in javne zavode ter razpise," je povedala ministrica Asta Vrečko

Denar tudi za prenovo plač v javnem sektorju in letni dodatek za upokojence

Vlada je sprejela predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti, v ospredju katerih bodo ukrepi za krepitev slovenskega gospodarstva, zdravstva, znanja, inovacij in stanovanjske ter podnebne politike. Predvidena so tudi sredstva za prenovo sistema plač v javnem sektorju, je povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Za leto 2025 je DZ proračun sprejel že novembra lani, danes pa je vlada sprejela predlog popravkov. Hkrati je sprejela tudi predlog proračuna za leto 2026, predlog zakona o njunem izvrševanju in preostale dokumente, potrebne za nemoteno izvrševanje proračuna. Vse skupaj mora najpozneje do torka poslati v obravnavo in potrditev v DZ.

Za leto 2025 je v državnem proračunu predvidenih 15,2 milijarde evrov prihodkov, kar je 4,6 odstotka več, kot je predvideno zdaj, odhodki pa se zvišujejo za osem odstotkov na 17,1 milijarde evrov. Primanjkljaj bo tako znašal 1,9 milijarde evrov oz. 2,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Leto pozneje naj bi se primanjkljaj znižal na 1,2 milijarde evrov, kar pomeni 1,6 odstotka BDP. Znižanje bo omogočila rast prihodkov na 15,9 milijarde evrov, medtem ko bodo odhodki ostali nespremenjeni pri 17,1 milijarde evrov.

Vlada je zagotovila tudi sredstva za prenovo sistema plač v javnem sektorju, ki bo izvedena na podlagi zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, katerega predlog je prav tako potrdila danes. "Ta zakon predstavlja podlago za največjo prenovo plačnega sistema v javnem sektorju v zadnjih 15 letih," je povedal Boštjančič in dodal, da je skupni učinek celotne plačne reforme ocenjen na 1,4 milijarde evrov. Ta znesek se bo v prihodnjih štirih letih porazdelil na po približno 350 milijonov evrov vsako leto.

V predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov je vlada med drugim vključila uskladitev olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025 za 5,2 odstotka, letni dodatek za upokojence, ki bo prihodnje leto izplačan v petih višinah od 155 evrov do 465 evrov, ter povprečnino za občine. A višina slednje bo v postopku v DZ še spremenjena, saj dogovor z občinskimi združenji še ni sklenjen, je dejal Boštjančič. Za zdaj je v predlogu zakona določena povprečnina 725 evrov za obe leti, kar je znesek iz lani podpisanega dogovora z občinami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta