Vlada potrdila zvišanje prispevka za RTV Slovenija

M.R., STA
28.08.2024 12:50

Na današnji seji je vlada potrdila odlok, s katerim se prispevek za javno RTV s 1. januarjem 2025 zvišuje za 1,27 evra, na 14,02 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od novega leta dalje bo prispevek za RTV Slovenija dražji za 1,27 evra.
Robert Balen

To je po današnji seji vlade povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. "Moram reči, da smo se obnašali kot odgovoren ustanovitelj. Zavedamo se stanja v samem zavodu in nenazadnje tudi ta prispevek zadnjih 12 let ni bil spremenjen. Nobena dosedanja vlada se s tem ni znala soočiti," je povedal Arčon. 

Dodal je, da bo treba zdaj tudi reorganizirati zavod, saj se zavedajo, da samo povišanje prispevka "ne bo rešilo vseh težav". RTV Slovenija je bila po njegovih besedah precej oslabljena na področjih filmske produkcije in športa. "Želimo si, da imamo kvalitetno javno službo," je med drugim pojasnil podpredsednik vlade. 

Po besedah kulturne ministrice Aste Vrečko so se za zvišanje rtv-prispevka odločili po dolgotrajnih pogovorih. Na današnji seji vlade so tako obravnavali dve točki, povezani z Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), in sicer najprej izhodišča sprememb zakona o RTVS, zatem pa so potrdili tudi odlok o zvišanju prispevka.

Tako Arčon kot Vrečko sta ob tem spomnila, da je bila v začetku mandata te vlade RTVS deležna številnih sprememb, ki jih je prinesla novela zakona o RTVS in katere namen je bil umik politike iz javnega zavoda. 

Ministrica je obenem izpostavila, da je RTVS največji kulturni in javni medijski zavod, ob informativnem programu ima tudi širše naloge, kot zabavanje in izobraževanje slovenske javnosti s kakovostnimi vsebinami s področja kulture, športa, znanosti, mednarodne politike, podjetništva, prostovoljstva. Med nalogami je naštela tudi varovanje arhivskega gradiva ter izvajanje glasbene in filmske produkcije.

Financiranje pa po njenih besedah ni edina težava RTVS, potrebne so tudi organizacijske spremembe. Te naj bi med drugim prinesla spremembe zakona o RTVS, izhodišča zanje pa se med drugim dotikajo izboljšanja upravljanja javnega zavoda, notranje organizacije, izvedbe notranje revizije, razmejitev javne in tržne dejavnosti ter razmislek o zagotovljeni dolgoročni finančni neodvisnosti, morda tudi razmisleke o spremembi modela financiranja, je naštela Vrečko.

Na RTV pozdravili odločitev vlade

Na RTVS so pozdravili odločitev vlade o zvišanju rtv-prispevka s prihodnjim letom. Dodatna finančna sredstva predstavljajo pomemben korak k finančni stabilizaciji in s tem tudi k nadaljnjemu razvoju javnega zavoda, so zapisali v odzivu. Obenem so izpostavili, da si bo treba še naprej prizadevati za zagotovitev dolgoročne finančne stabilnosti.

Aktualna vlada je prva, ki je po 12 letih prisluhnila Radioteleviziji Slovenija (RTVS), prepoznala finančne izzive, s katerimi se sooča, in nanje tudi konkretno odgovorila, so v sporočilu za javnost zapisali na RTVS.

Dvig rtv-prispevka v okviru, ki ga predvideva zakon o RTVS, bo po navedbah javnega zavoda vsekakor prispeval k izboljšanju finančnega stanja, RTVS pa si bo z uvajanjem sprememb in preoblikovanjem javnega zavoda aktivno prizadevala zagotoviti neodvisen in kakovosten medij, ki bo sledil razvoju tehnologij in potrebam našega občinstva, so zagotovili.

Obenem bodo sodelovali pri pripravi nove zakonodaje, da bi zagotovili dolgoročno vzdržno poslovanje in s tem ob programski tudi finančno neodvisnost, so še zapisali.

Forbici: Trend bi lahko obrnili na bolje

Dvig rtv-prispevka je po besedah predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija dobra in vesela novica. "Dvig prispevka je bil verjetno samoumeven vsaj od leta 2019, ampak vse vlade doslej so vztrajale, da se ne da. Osebno sem vesel, da je Golobova vlada sedaj dokazala, da se to da," je povedal ob začetku današnje seje sveta RTVS.

"Ne slepim se, in verjamem, da se tudi kolegi v svetu ne, da ta dvig sam po sebi rešuje vse nakopičene težave, mislim pa, da bo ustvaril podlago, da trend obrnemo na bolje," je povedal.

Ob tem predsednik sveta upa, da bo dvig prispevka vsem zaposlenim na RTVS, upravi in svetu služil kot motivacija za nujno potrebne programske in poslovne spremembe in da bo RTVS zaradi njih ne samo ohranila število gledalcev, poslušalcev in bralcev, ampak tudi nagovorila in pridobila nove, je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta