Vlada hodi po robu, opozarja fiskalni svet

Jelka Zupanič
18.04.2019 18:42

Vladni predlogi za pripravo proračunov "predstavljajo hojo po robu", je ocenil prvi mož Fiskalnega sveta Davorin Kračun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davorin Kračun, Fiskalni svet: "Sistem plač v javnem sektorju je praktično razpadel. Najmočnejše interesne skupine so si izborile privilegije."
Robert Balen

Če je Fiskalni svet za letošnji proračunski okvir že ocenil, da z njim vlada razen pri zniževanju dolga države krši fiskalno pravilo, saj je poraba previsoka, novemu vladnemu predlogu za pripravo proračunov v prihodnjih treh letih neskladij danes ni očital. Vlada v napovedih verjame v nadaljevanje ugodnih gospodarskih razmer, kar bi lahko izkoristila za izpeljavo nujno potrebnih reform, če bi se res izšlo tako. Toda te iste napovedi so hkrati zelo blizu mejnih dovoljenih vrednosti v fiskalnem pravilu in so izpostavljene precejšnjim tveganjem. "To, kar je napisano v projekcijah, bo zelo težko uresničiti," je ocenil predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun. In dodal, da "ta dokument ponazarja hojo po robu". Da so taki proračunski okviri tvegani, sta se strinjala tudi člana sveta Tomaž Perše in Alenka Jerkič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta