Višji regres se nam nasmiha maja

Jelka Zupanič
04.04.2019 20:03

Do maja naj bi obe noveli zakonov sprejeli v državnem zboru, do 27. februarja letos pa je 5281 delodajalcev že izplačalo regres 31 tisoč delavcem. ZSSS bi bolj natančno določila, kaj je 100 odstotkov povprečne plače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za finance pravi, naj si zaposleni za dodatni denar zaradi neobdavčenega regresa privoščijo počitnice. Po možnosti v domovini.
Sašo Bizjak

Višji regres za letni dopust naj bi poslanci uzakonili najpozneje do maja, so nam včeraj potrdili dobro obveščeni. Finančnemu ministru Andreju Bertonclju bi tako Slovenci lahko že letos uresničili željo in porabili okoli poldrugi tisočak evrov neobdavčenega regresa za počitnice v domačih krajih. A koliko bodo s tem podprli domačo gospodarsko rast, je bolj odvisno od delodajalcev oziroma od tega, ali je minister večino slednjih prepričal v smiselnost izplačevanja višjega regresa samo zaradi tega, ker bo do povprečne plače neobdavčen in neoprispevčen.

Preveč plačano dohodnino bi ljudem vrnili

Koliko bo znašala povprečna plača takrat, ko naj bi začeli veljati noveli dohodninskega in pokojninskega zakona in višji neobdavčeni regres, bodo statistiki še izračunali. Za zdaj velja napoved finančnega ministra Bertonclja, da bo dobil zaposleni v žep ta hip največ 1729,15 evra neobdavčenega regresa. Toliko je namreč znašala povprečna januarska bruto plača. Če bi dobil višji regres od povprečne plače, bi na razliko, ki presega povprečno plačo, delavec plačal dohodnino, oba z delodajalcem pa tudi vsak svoj del prispevkov za socialno varnost. Spomnimo, da zdaj na izplačani regres zaposleni v vsakem primeru plačamo dohodnino, tudi če je regres le minimalen, prispevkov na regres pa tako zaposleni kot delodajalec ne plačata, če regres ne presega 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca.

Kaj je povprečna plača zaposlenih v Sloveniji

Pri ZSSS so vlado opozorili tudi, da ni povsem jasno, kaj pomeni termin "do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji". Pojetova nam je dejala, da se sprašujejo, za katero povprečno mesečno plačo gre oziroma kateri znesek je omenjenih sto odstotkov.
In nato pojasnila: "Trenutno je v zakonu o dohodnini določeno, da je to povprečna mesečna plača zaposlenih v Sloveniji, pri čemer se upošteva zadnji podatek uradne statistike, torej povprečno plačo predpreteklega meseca. To je usklajeno tudi z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Novi zakon pa predvideva tudi, da se bo prej omenjenih 100 odstotkov povprečne plače določilo šele drugo leto, ko bodo ugotovili, kolikšna je bila povprečna plača v letu 2019, jo preračunali na mesec dni in z zneskom določili, koliko je teh 100 odstotkov neobdavčenega regresa. Opozorili smo jih, da predstavlja to velik problem. Nobeno podjetje namreč ne bo vedelo, katerih 100 odstotkov je pravih, v enaki dilemi bodo delavci. Če bo torej izplačani regres višji, kot bo ugotovljeno čez leto dni, bodo morali doplačevati prispevke in davke tako delodajalci kot delavci."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta