(VIDEO) Za jutri spet napovedani protesti, opozorila pred morebitnimi provokatorji, policija seznanjena

Kristina Božič
07.05.2020 12:00

Na petkovo večerno kolesarjenje po mestnih ulicah, ki se je začelo kot samoorganiziran izraz protesta, sedaj vabijo tako opozicijske stranke kot raznovrstne skupine, včeraj pa je posredno nanje vabil tudi nekdanji direktor vojaške obveščevalno-varnostne službe in slovenske obveščevalno-varnostne agencije ter nekdanjih državni sekretar v kabinetu Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V petek ob 19. uri se v mestih po Sloveniji spet obetajo kolesarske protestne akcije zoper ukrepe vladajoče oblasti. Akcije, ki so se začele na balkonih s protestnim udarjanjem po loncih, so se preselile v zadnjih tednih na ulice, tokrat pa se jim pridružuje in nanje vabi vse bolj pester in na trenutke nenavaden nabor skupin, političnih strank in posameznikov.
Vnovič pa je svoj poziv na petkove protestne akcije pripravil tudi režiser Jaša Jenull:
{facebookpost}https://www.facebook.com/jasa.jenull/videos/10223252448082679/{/facebookpost}
Na družbenih omrežjih so se sicer pojavila tudi opozorila pred morebitnimi provokatorji in akcijami skupin, ki bi želele izzvati nasilje, kot se je to zgodilo med protesti v okviru vstaj leta 2012 proti tedanji vladi Janeza Janše. Z ljubljanske policijske postaje so nam sporočili, da so "seznanjeni z navedenimi informacijami, ki krožijo po spletu". Nadalje so pojasnili, da "vse podobne informacije, ki se nanašajo na varnostne dogodke, spremljamo in ustrezno vrednotimo ter jih tudi upoštevamo pri načrtovanju varovanj, da zagotovimo varnost vsem prebivalcem Republike Slovenije".
Policijsko legitimiranje kolesarja v Kopru je pretekli petek sicer bilo posneto in je nato zaokrožilo po spletu. Prav tako legitimiranje protestnikov v Mariboru. Ob tokratnih kolesarskih akcijah v Anarhistični pobudi Ljubljana, ki je bila med prvotnimi kolektivi, ki so podprli protestne akcije, opozarjajo, da smo v času "krčenja dostopa do zdravstva, napadov na medijsko delo, svobodo političnega delovanja in vseh ostalih avtoritarnih ukrepov aktualne oblasti". Upore, pravijo, je potrebno graditi, "kjer delamo, se zdravimo in izobražujemo ter tam, kjer živimo". "Enako se moramo v imenu solidarnosti skupaj boriti zoper uničevanje narave v imenu profita, zatiranje sindikalnega organiziranja, morilske mejne režime, militarizacijo in vojne. Nočemo družbe, kjer bari, zapori, meje, tovarne in cerkve nemoteno delajo, šole ostajajo zaprte, zdravstveni domovi pa so praktično nedostopni", pozivajo h koraku stran od sistema, ki ljudem "stalno jemlje pogum, ljubezen, radovednost, čas in svobodo".
Poziv k jutrišnjim kolesarskim protestnim akcijam po vsej državi so sklenili z besedami "švignimo s kolesom po središčih svojih mest in vasi. Če ne na pedalih, bodimo glasni z oken ali balkonov. Pazimo drug na drugega, tako pred virusom kot pred policijo, poiščimo v sebi strast do upora in bodimo neulovljivi!".

Eden od udeležencev prvomajskega protesta #zbalkonovnakolesa.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta