(VIDEO) Bandelli od Janše zahteval opravičilo zaradi tvita o priimku. Janša: Poznam zgodovino trpljenja Primorcev pod fašizmom

M.R.
14.01.2022 11:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Marko Bandelli in Janez Janša med današnjim zaslišanjem na preiskovalni komisji.

Matija Sušnik

Danes je pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje s covidom-19 povezane vladne ukrepe, že tretjič zaslišan predsednik vlade Janez Janša. Prvi ga je danes zasliševal poslanec SAB Marko Bandelli. Ta se je med svojim dolgim uvodnim vprašanjem dotaknil tudi Janševega tvita o njegovem priimku. 

Janša se je namreč na omenjenem družbenem omrežju odzval na Bandellijev tvit s pozivom k udeležbi na nedeljski slovesnosti v Dražgošah. "Jutri, gremo vsi v Dražgoše, kot sporočilo, da so vrednote pomembne, da smo se borili za narod, za jezik, za obstoj, za svobodo. Da je bil boj proti okupatorju potreben in upravičen. Fašiste in kolaborante smo iztrebili takrat in jih bomo tudi danes," je na Twitterju v soboto tvitnil Bandelli.

"Precej ironično, da nekdo s potujčenim priimkom (da bi bil všečen fašistom), napoveduje iztrebljenje kolaborantom in smrt svojim vzornikom. Mogoče bi vsaj prej vrnil priimku prvotno slovensko obliko - Bandelj. Sicer samohvala o borbi za jezik zveni več kot plehko," se je na njegov zapis odzval Janša. 

Bandelli je danes na seji omenjene preiskovalne komisije med zastavljanjem vprašanja med drugim dejal: "Pričakujem pa predsednik, če ste toliko človek, tukaj pred vsemi, da se mi opravičite, ker ste se dregnili ob moj priimek." Omenil je, da ima tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu neslovenski priimek (Helena Jaklitsch, op. p.), in poudaril, da se je sam rodil s takšnim priimkom. "Jaz si ga nisem nikoli spremenil, rodil sem se s tem priimkom. Jaz sem ponosen na ta priimek. Priimek je že blagovna znamka. Zato dajte najprej doma razčistiti s priimki," je še dejal Bandelli in se vprašal, zakaj ga "toliko moti" njegov priimek. 

Janša je odgovoril, da ima obkladanje s fašisti daljšo zgodovino, pri čemer je omenil, da je bil v Jugoslaviji fašist vsak, ki je nasprotoval partijski diktaturi. "Nekateri se teh navad še v 21. stoletju niso znebili. O tem pričajo tudi citati, ki ste jih povedali," je na komisiji govoril premier. Dodal je, da Bandellija ni nikoli obtožil, da je sam spremenil priimek. "Reagiral sem samo na vašo izjavo," je dejal Janša, ob tem pa se je že oglasil Bandelli, ki je očitno Janši kazal tvit. Janša je z besedami nakazal, da ne vidi do tam, Bandeli pa se je ponudil, da lahko tudi prebere. 

A Janša je nadaljeval, da pozna zgodovino trpljenja Primorcev pod fašizmom. Tudi konkreten primer družine Bandelj, ki si je pod fašizmom spremenila priimek v Bandelli. "To ne velja za tiste, ki so v vašem primeru to naredili, tega niste naredili vi. Jaz vem, da ste se vi rodili s tem priimkom, je pa seveda nespodobno, da nekdo opleta z iztrebljanjem," je zaključil Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta