Matej Tašner Vatovec Janši in poslancem SDS: Upam, da to ne bo reklamni blok za knjigo

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.12.2021 10:45

Poslanci so razpravljali o odgovoru premierja Janeza Janše na poslansko vprašanje poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca v povezavi s korupcijo in mafijskim upravljanjem države. Medtem ko so iz vrst leve opozicije prihajale ocene, da je aktualna vlada prestreljena s korupcijo, so v koaliciji opozarjali, da korenine mafijskih vzorcev upravljanja z državo segajo v čas osamosvojitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Premier Janez Janša je dejal, da ima mafijsko upravljanje z državo v Sloveniji globoke korenine.

Robert Balen

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da je premierju Janezu Janši na prejšnji redni seji postavil vprašanje, zakaj se, ko je SDS v opoziciji, predstavlja kot tisti, ki bo počistil s korupcijo v državi, ko pa je na položaju predsednika vlade, pa se ta zgodba obrne na glavo ter dobimo cel kup korupcijskih in podobnih afer. "Odgovora na to vprašanje nisem dobil. Dobil sem nekaj citatov oziroma povzetek knjige Rada Pezdirja. Vidim, da jo ima predsednik vlade danes s seboj, prav tako nekaj drugih poslancev SDS. Upam, da ne bo to reklamni blok za to knjigo danes," je poudaril Tašner Vatovec. Med aferami, ki naj bi bile povezane z omrežjem SDS, je poslanec Levice naštel tudi nabavo hitrih antigenskih testov s strani "kripto-piramidašev, katerih šef je Luka Lah, oseba, ki je tesno povezana s stranko SDS", in nabavo respiratorjev, ki jih je včasu epidemije covida-19 začelo dobavljati tudi podjetje premierjevega brata Rajka Janše.

Tašner Vatovec: To so osnovni mehanizmi mafijskih metod

Tašner Vatovec je izpostavil tudi afero Glupi davki, ki je izbruhnila po objavi 14 let starega posnetka pogovora med takratnim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom, ki je v aktualni Janševi vladi okoljski minister, in šefom uprave DZS Bojanom Petanom. "Če se spomnite prve Janševe vlade je ravno DZS, ki ga je vodil Petan, pomagal s kupovanjem nekih lupin podjetjih v Luksemburgu in potem prek istega brata predsednika vlade, ta sredstva nakazoval nazaj v Slovenijo in tako se je vrtel ta krog pranja denarja in podobnih stvari. To so v bistvu osnovni mehanizmi mafijskih metod, osnovni mehanizmi koruptivnim metod," je poudaril poslanec Levice. Janša je nato poudaril, da je mogoče na to temo povedati veliko več od tega, kar je prebral Tašner Vatovec: "O tem, kar ste vi tukaj prebrali, je več laži in insinuacij kot stavkov. Nič od tega ne drži. V bistvu ste si te stvari več ali manj izmislili ali pa prikrojili zato, da se ne bi razpravljalo o dejanskih ozadjih, ki kriminalno delujejo v tej državi." Kot je opozoril predsednik vlade, ima mafijsko upravljanje z državo v Sloveniji globoke korenine in še danes predstavlja enega od osrednjih problemov ljudi, zaradi katerih so plače in pokojnine "bistveno nižje, kot bi lahko bile, ker se še vedno preveč pokrade".

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je Hojsa označil za "malega Janšo".

Robert Balen

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je povedal, da mafijska početja nekaterih našo državo spremljajo že od vsega njenega nastanka: "Leve politične sile so si še pred njenim nastankom prizadevale, da ta seveda sploh ne bi nastala. Mafijsko početje naše leve politične scene se je najprej pokazalo tik pred in po nastopu Demosove vlade pod vodstvom Lojzeta Peterleta, ko je takratni predsednik predsedstva države Milan Kučan mirno dopustil masovno razoroževanje Teritorialne obrambe, predhodnice Slovenske vojske." Poslanec NSi Andrej Černigoj je poudaril, da imamo kar nekaj odmevnih afer, ko se je izgubilo na milijone evrov, krivcev pa ni: "TEŠ naj bi po nekaterih ocenah do leta 2030 pridelal 870 milijonov evrov. Projekt za umazano energijo, ki nima za našo državo nikakršne prihodnosti, smo preplačali za pol milijarde in še leta bo ustvarjal izgubo do zaprtja same termoelektrarne. Zgodba pa je brez epilogov. Zločin brez storilcev. Ne v prvič v naši slovenski zgodovini. Ko govorimo o mafijski državi, nihče ne more pozabiti na pet milijard globoko bančno luknjo." Monika Gregorčič (SMC) je med drugim dejala, da je po osamosvojitvi velik del gospodarskih kapacitet ostal v neposredni ali posredni državni lasti: "V 30 letih so se tako namenoma vzpostavile nepregledne, skorajda incestno prepletene lastniške in poslovne povezave državnih podjetij, ki lastniku, torej državi, ne omogočajo optimalnega upravljanja s svojim premoženjem. Takšen zelo aktualen primer v energetiki je ravno skupina GEN."

Janša o TEŠ 6: Vsi vemo, da je bil to projekt ponosnih naslednikov 

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je na drugi strani izpostavil, da se vlada na čelu s premierjem Janšo s spornimi zadevami hvali: "Hvalila se je s tovornjaki, ki izginjajo, hvalila se je z golfom, hvalila se je z reševanjem življenj, hvalila se je z učinkovitostjo, že na začetku in ta samohvala še traja in traja, hkrati pa očitke in kritike civilne sfere opozicije, pravzaprav vseh in vsakogar, pripisuje njihovemu nerazumevanju. Vsi se motijo, le vlada je nezmotljiva. Vsi so nevedni, le vlada je vsevedna. Vsi so proti njej, le ona dela za vse." Marko Koprivc (SD) je dejal, da je pod aktualno vlado oziroma pod janšizmom mogoče vse: "V tej vladi sedi prvi minister v zgodovini Slovenije, ki je v kazenskem postopku in to zaradi gospodarskega kriminala. V tej vladi sedi minister, ki ne bi plačeval davkov in bi sodnikom trl jajca. To vlado vodi predsednik vlade, ki ne dviguje sodnih pošiljk, ki žali sodnike in tožilce ko mu njihove odločitve ne pašejo."  Poslanec SAB Marko Bandelli je ocenil, da je Janševa vlada "prestreljena s korupcijo" in da deluje z mafijskimi prijemi, kar da pokaže skoraj vsaka afera: "Modus operandi predsednik vlade je država, to sem jaz, a to zgolj za dobrobit ter utrjevanje lastne volilne baze in partikularnih interesov stranke SDS."

Premier Janša je v razpravi v državnem zboru dejal, da je bil TEŠ 6 projekt stranke SD.

Robert Balen

Janša je na drugi strani dejal, da lahko na podlagi ene od tujih raziskav sklepamo, da strošek korupcije v Sloveniji obsega 3,5 milijarde evrov. Gre za podatke iz ocen za Evropo iz leta 2016, je poudaril Janša: "Kolikor vem, je bila takrat na oblasti Levica, ali pa je bila vsaj v naskoku, pa tudi ostale stranke, ki so izglasovale to razpravo. Če je to to, potem hvala za samokritiko." Ko gre za TEŠ 6, je Janša dejal, da je pravna naslednica francoskega Alstoma, ki je gradil TEŠ 6, priznala korupcijo in pristala na plačilo 240 milijonov evrov penalov. "Vsi vemo, da je bil to projekt ponosnih naslednikov. Dokazana korupcija, ne pa to, kar se tukaj govori o nekih nabavah in respiratorjih in tako naprej in tisočih evrov. 240 milijonov evrov. In kje so sodni postopki? Sodi se nekaj izvajalcem, verjetno na sodišču, ki je v isti stavbi kot SD v Velenju. Če poznate sedež kakšnega sodišča v Sloveniji, ki je na istem naslovu kot SDS, potem mi ga pokažite. V Velenju ste pa kar sosedje, ne? In dokazana je korupcija 240 milijonov evrov pri TEŠ 6, pa nobenega resnega sodnega epiloga," je povedal Janša.

Sluga: Edini vladni ukrep je nastavljanje političnih kadrov

Premier Janša je na današnji seji odgovarjal tudi na vprašanja poslancev. Nepovezana poslanka Janja Sluga je v poslanskem vprašanju premierju Janši zpostavila, da je vlada razveljavila prvi javni razpis za oskrbo bolnišnic in zdravstvenih domov z električno energijo, na katerem je najnižjo ceno ponudil Gen-I. "Na drugem razpisu, na katerega se to podjetje ni prijavilo, zato ker je bilo več kot očitno, da ne sme biti izbrano, ste izbrali Petrol. Kakšna pa je končna cena tega drugega razpisa? Vam povem. Za tri milijone evrov višja, tri milijone evrov ste pobrali iz denarnic vseh slovenskih družin, ker za zdravstvo prispevamo prav vsi," je Janši očitala Sluga. Kot je poudarila, je Janša v medijih "bentil" zaradi dviga cen Petrola, v istem času pa se je vsaj en slovenski dobavitelj javno zavezal, da do naslednjega poletja ne bo dvignil cen elektrike: "Vi ste seveda menjavali direktorje tako v Gen-i kot tudi v Mariboru, kjer je vaš direktor najprej naredil kaj dvignil cene za 30 odstotkov." 

Nepovezana poslanka Janja Sluga je dejala, da vlada v energetiki menja direktorje, slednji pa dvigajo cene električne energije.

Borut Živulovič

Kot je poudarila Sluga, je nastavljanje političnih kadrov v energetiki edini vladni ukrep, ki je povezan s krizo cen elektrike in ki ga izvajajo strankarski funkcionarji SDS in obsojeni davčni utajevalec, s čimer je imela v mislih doktorja davčnih utaj Roka Snežiča. "Ali boste s tem nadaljevali do konca mandata oziroma ali vam je vseeno, kako živijo ljudje ob teh enormnih podražitvah?" je Janšo vprašala Sluga. Janša  je nepovezani poslanki odgovoril, da je slovenska vlada med prvimi v Evropi in z najobsežnejšim targetiranjem, ki dosega več kot 300 tisoč socialno šibkih ljudi v Sloveniji, predlagala pomoč ljudem. "Zdaj, ali ljudje dobijo 300 evrov iz tega ali drugega naslova, to, kar se zlije v družinski proračun, se porabi za tisto, kar potrebujete. Vse ostalo je demagogija. Tako kot je demagogija zloraba poslanskega vprašanja za lobiranje v korist politično nastavljenih direktorjev v prejšnjih mandatih," je Slugi odgovoril Janša, pri čemer je ciljal na Roberta Goloba.

Sluga je nato ponovila svoje stališče, da vlada do zdaj ni naredila ničesar, s čimer bi zmanjšala pritisk na odjemalce električne energije. Če je vlada predlagala, da bo nekaj naredila v naslednjem letu, pa se do zdaj ni zgodilo še nič, to pomeni, da vlada ni storila ničesar, je vztrajala nepovezana poslanka: "Menjujete direktorje, tiste, ki potem dvigujejo cene elektrike, in to bo prizadelo ljudi." Ob tem je poudarila, da so druge države že zdavnaj ukrepale: "Pri energetski krizi ste ravnali popolnoma enako kot pri epidemiji. Ignorirali ste stroko, namesto reševanja težav ste svojim podpornikom omogočili enormne zaslužke." Janša ji je odgovoril, da so bile cene naftnih derivatov, zemeljskega plina in drugih energentov oktobra leta 2018, ko je bila na oblasti vlada Marjana Šarca, višje, kot so danes, pa vlada takrat ni sprejemala nobenih draginjskih dodatkov. Po njegovih besedah so bile plače in pokojnine takrat za vsaj deset odstotkov nižje kot danes: "Niste sprejemali nobenih draginjskih dodatkov, nikogar ni skrbelo, kako se bodo plačevale položnice. Prosim, če se neha s to demagogijo."

​Vlada preučuje tudi možnost znižanja stopnje DDV

Na rekordno rast cen energentov je premierja Janšo opozoril poslanec SAB Andrej Rajh. "Na svetovnih trgih in tudi v Sloveniji rastejo vse cene energentov, od zemeljskega plina in električne energije do kurilnega olja in premoga, posledično pa tudi cene emisijskih kuponov. Vse to vpliva na stroške ogrevanja, kar je v zimskih časih zelo velik in pereč problem. Zavedati se moramo, da so cene na svetovnih borzah zrasle za sto, dvesto, celo za petsto odstotkov," je poudaril Rajh, ki je Janšo vprašal, katere ukrepe na tem področju pripravlja vlada in kdaj jih lahko pričakujemo. Janša je poudaril, da je eno od ključnih vprašanj, koliko časa lahko trajajo takšne razmere. "Glede tega temeljnega vprašanja je ocena, da lahko to stanje z različnimi nihanji traja do marca oziroma aprila, potem pa se bo stanje na energetskih trgih, kar se tiče ponudbe, povpraševanja in posledično pritiska na cene, umirilo," je dejal Janša.

Predsednik vlade je pojasnil, da se mu širjenje nabora za porabo turističnih bonov ne zdi smiselno.

Robert Balen

Podobne rasti cen, še posebej za naftne derivate in zemeljski plin, smo imeli po njegovih besedah nazadnje oktobra leta 2018: "Cena sodčka surove nafte je bila še višja kot danes, tudi maloprodajne cene so bile še višje, čeprav so bile te regulirane, pa takratna vlada ni sprejemala nobenih ukrepov. Podobna situacija je bila tudi pet in sedem let pred tem." Spomnil je, da je vlada v deseti protikoronski paket uvrstila tudi draginjski dodatek za več kot 300 tisoč upokojencev in drugih ranljivih skupin. "Ta zakon imate že en mesec v državnem zboru. Stal je v proceduri zaradi tega, ker se je zavlačevalo s sprejemanjem zakona o dolgotrajni oskrbi. Zdaj je ta pot odprta in upam, da bo državni zbor ta zakon sprejel do konca tega tega leta, tako da bo možno v začetku prihodnjega leta ta draginjski dodatek izplačati več kot 300 tisoč tistim, ki so dejansko s temi cenami najbolj prizadeti," je pojasnil Janša. Ko gre za podjetja, pa je predsednik vlade dodal, da je skupina, ki jo je ustanovila vlada, predlagala preučitev možnosti znižanja stopnje davka na dodano vrednost: "Glede na to, kako bo potekala razprava na Evropskem svetu v četrtek, se bo vlada odločila, ali ta ukrep izvede."

Premier proti širjenju nabora za porabo turističnih bonov

Rajha je me drugim zanimalo, kakšno je Janševo stališče glede tega, da bi glede na visoke cene energentov razširili nabor za porabo turističnih bonov. Janša je poslancu SAB odgovoril, da so bili turistični boni v drugi izdaji razširjeni tudi na kulturne in ostale storitve ter da ne gre samo za pomoč ljudem, temveč tudi tistemu delu gospodarstva, ki je bilo zaradi epidemije covida-19 najbolj prizadeto: "Če spremenimo namen, potem je treba za ta del storitvenih dejavnosti, za katero ne bo prišlo toliko dodatne pomoči, najti neke dodatne vire. Iz tega vidika se meni to ne zdi racionalno." ​Vlada bo po njegovih besedah v začetku novega leta obravnavala tudi predlog, da se znotraj širše kategorije, ki jo naslavlja v desetem protikoronskem paketu, pomaga še tistim, ki prejemajo socialne prejemke, in sicer s "posebnimi energetskimi vavčerji, ki bi se financirali iz skladov, kjer sredstva zbiramo targetirano". Turistični boni pa imajo dvojni namen, pomagati ljudem in dejavnostim, ki so bile najbolj prizadete, je dodal Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.