(VIDEO) Ali bomo kaznovani, če bomo namesto maske nosili šal ali ruto?

M.R.
10.12.2020 11:59
Po novem ustnega in nosnega predela ni več dovoljeno pokrivati s šali ali rutami, temveč je nujna uporaba zaščitne maske. Ni pa nujno, da je maska kirurška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci dejala, da je za zaščito nosnega in ustnega predela obvezna maska. "Ne zadostuje šal ali karkoli drugega, obvezna je maska," je dejala državna sekretarka.  "Na prostem je obvezna raba maske. Šal ali druge oblike zaščite nosno-ustnega predela kot zaščita več niso dovoljeni," pa je ob tem tvitnil govorec vlade Jelko Kacin. Odlok bo začel veljati v soboto, so nam dodatno pojasnili na ministrstvu za zdravje. Sprva je bilo rečeno, da bo začel veljati v petek.

Sekretarka je pojasnila, da so maske narejene tako, da ne prepuščajo snovi, česar pa za šale in rute ni mogoče zagotoviti. "Maske, ki so v prodaji in imajo to potrdilo, so primerne," je dejala in dodala, da so poleg kirurških mask primerne tudi pralne maske. Slednje so morda še primernejše, ker jih je mogoče uporabljati dalj časa, preden se "razmočijo". Pozneje so nam z ministrstva za zdravje še sporočili, da so ustrezne kirurške in pralne maske. 

Po besedah Marije Magajne je pomembno, da tudi maske iz blaga, ki se šivajo, pomenijo zaščito pred prehajanjem kapljic, ki lahko nosijo virus. Hkrati se maske oprimejo obraza, medtem ko šal temu ne zadošča, je še povedala.

Trenutno je v veljavi še različica odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki je bil v uradnem listu objavljen 5. decembra. V njem piše, da je obvezna uporaba zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.  V novem odloku, ki naj bi bil v uradnem listu objavljen danes in bo, kot je navedeno zgoraj, v veljavo stopil v petek, pa druge ustrezne oblike zaščite ne bodo več zapisane.

Trenutno zagrožena kazen, za tiste, ki nimajo ustrezne zaščite, znaša od 400 do 4000 evrov. Poleg zdravstvenih inšpektorjev imajo pristojnost za sankcioniranje tudi policisti, so sporočili na ministrstvu za zdravje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta