Poziv k odprtju prodajaln: "Zaposleni, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, živijo na ali celo pod pragom tveganja revščine"

STA, A.L.
09.12.2020 16:34
Sindikat delavcev trgovine Slovenije je danes na premierja Janeza Janšo in vlado naslovil pismo, v katerem poziva k odprtju prodajaln, seveda ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov. Ne dovolite, da zaposleni v trgovinski dejavnosti postanejo ujetniki trenutnih ukrepov, saj s tem hudo ogrožamo njihovo socialno varnost, je zapisal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sindikat je v pismu opozoril na stisko zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Zaposleni, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, danes z zmanjšanimi plačami živijo praktično na ali celo pod pragom tveganja revščine, tisti, ki svoje delo pogumno opravljajo v nujnih prodajalnah, pa za to delo še vedno prejemajo minimalno plačilo, je zapisal.

Janšo v sindikatu prosijo, naj prepozna vrednost delavk in delavcev, ki ob strogem spoštovanju varnostnih ukrepov želijo delati. Želijo si tudi ustrezen inšpekcijski nadzor nad delodajalci ter krizni dodatek za delo v tveganih razmerah tudi za zaposlene, ki niso zaposleni v javnih službah.

Ukrepe, ki bodo pomagali zdravstveni stroki, bi morali po njihovem mnenju iskati tudi izven gospodarstva

Ob tem podpirajo predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da je potrebna korenita sprememba strategije boja proti širjenju novega koronavirusa. Podatki NIJZ namreč kažejo, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, prav tako si ne smemo zatiskati oči glede porasta dela na črno, so zapisali.

Ukrepe, ki bodo pomagali zdravstveni stroki, bi morali po njihovem mnenju iskati tudi izven gospodarstva, primerno spremembo strategije pa naj predlagajo za to pristojne inštitucije.

V razmislek ob tem dajejo interno analizo ukrepov na področju trgovinske dejavnosti v sosednjih evropskih državah, iz katere je razvidno, da te omogočajo gospodarsko delovanje pod strogimi varnostnimi ukrepi kljub zdravstveni krizi, ki ogroža čisto vsakega izmed nas. Zakaj je torej Slovenija izjema, sprašujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta