Verica Trstenjak: Sodišče EU sledi pravobranilcu v več kot 80 odstotkih, toda ...

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
11.12.2019 13:46

Nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006-2012) dr. Verica Trstenjak za Večer komentira odločitev Priita Pikamäeja, ki je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Verica Trstenjak 
Tit Košir

"Mnenje generalnega pravobranilca še ne pomeni nujno, da je zadeva za nas neugodno končana," posebej za Večer komentira pravnica dr. Verica Trstenjak odločitev Priita Pikamäeja, ki je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki da ne sodi v pravo unije. Trstenjakova, ugledna profesorica prava, danes deluje in predava na Dunaju, je bivša generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006-2012), ter bivša sodnica na Splošnem sodišču EU (2004 - 2006).
Toda obenem poudarja: "Sodišče EU sledi pravobranilcu v več kot 80 odstotkih. Je pa res, da so nekatere največje zadeve, na proti Googlu (glede pravice biti pozabljen), kjer Sodišče EU ni sledilo pravobranilcu. Torej sodišče se vedno lahko odloči drugače. Kolikor sem videla mnenje, bi sicer moja argumentacija bila nekoliko drugačna." Drugo je po njenem vprašanje kvalitete "naše tožbe, ker celega besedila nisem videla, ne morem komentirati konkretno. A upam, da se Slovenija ni preveč sklicevala na mednarodno pravo, kot so to predlagali nekateri slovenski strokovnjaki za mednarodno pravo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta