(VEČER V ŽIVO) Marko Juhant: "Oh, ne vem, to sem nekako znal!"

Maja Furman Maja Furman
18.08.2020 05:00

Ko gre za otroke in njihovo dobrobit, je Marko Juhant odločen, kritičen in neposreden. V svoji dolgoletni pedagoški karieri je podpisal več priročnikov o vzgoji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od načinov, kako pri otroku razvijati empatijo, je prebiranje zgodb in pravljic.
Nika Hölcl Praper

Marko Juhant, specialni pedagog in strokovnjak za vzgojo, bo gost četrtkovega Večera v živo. Ko gre za otroke in njihovo dobrobit, je odločen, kritičen in neposreden. V svoji dolgoletni pedagoški karieri je podpisal več priročnikov o vzgoji, ki se odlikujejo po jasnosti in konkretnosti. Izvaja delavnice o vzgoji za otroke, učitelje, starše in vzgojitelje. Ves čas poudarja, da za dobro vzgojo potrebujemo predvsem zdravo pamet in sočutno srce.

Uporabite zdravo pamet

Varuh dolžnosti staršev je naslov Juhantove zadnje knjige, ki jo je zgovorno podnaslovil Uporabite zdravo pamet, ne potrebujete dovoljenja znanosti. Poleg zdrave pameti in razuma Juhant velik poudarek pri vzgoji daje tudi srčnosti in empatiji.

Marko Juhant, specialni pedagog
Igor Napast

Delovne navade - ključ do uspeha

Tudi tej temi avtor posveča veliko pozornosti. Prepričan je, da je od tega, kako so te razvite, odvisno, kako dobro bo otroku v življenju šlo. In kako jih učinkovito privzgojimo in utrdimo? Med drugim tudi z igro, skozi katero otrok pridobiva izkušnje za situacije v resničnem življenju. "Igra je varnejša od resničnosti, prinaša pa čisto primerljive, predvsem pa uporabne izkušnje (za razliko od zabave, ki tega ne daje). Igra pogosto sploh ni usmerjena v pridobivanje izkušenj, to, da jih otrok ima, ugotovi včasih šele pozneje v resničnem življenju. Ko ga vprašate, kako je kako stvar zmogel čisto brez navodil, vam bo dogovoril: 'Oh, ne vem, to sem kar nekako znal!'," zapiše Juhant. Pri razvijanju delovnih navad je zelo pomembna rutina oziroma urnik. Pomembno je, da se otrok uči in opravlja delo za šolo vedno ob enaki uri. "Če otrok ali mladostnik obiskuje obšolske dejavnosti tako, da se vedno znova lahko uči ob enaki uri, se k učenju usede dosti lažje, saj se telo ne upira, ni želje po nekem velikem gibanju in nemiru, saj pričakuje sedenje in umsko delo. A po katerem ritmu naj se ravna telo, če je čas za učenje vsak dan ob drugi uri, ker otrok ali najstnik obiskuje obšolske dejavnosti, vaje, treninge, glasbeno šolo?" sprašuje Marko Juhant.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta