Včeraj potrdili 1506 okužb. Za smučanje s soboto negativni test, ki ni starejši od 24 ur. Odpirajo se knjižnice, galerije in muzeji, otroške trgovine ...

STA, VČ
23.01.2021 09:07
V osrednjeslovenski, pomurski, savinjski, podravski, gorenjski, obalno-kraški, koroški, zasavski in primorsko-notranjski regiji od sobote nekatere omejitve zaradi epidemije covida-19 ne veljajo več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je bilo v petek pri nas opravljenih 4405 PCR-testov. Pozitivnih je bilo 1167, to je 26,5 odstotka. Opravili so tudi 7545 hitrih testov in potrdili 339 okužb (4,5 odstotka).

Vseh v petek opravljenih testov skupaj: 11.950. Vseh potrjenih okužb je bilo včeraj 1506. To je dobrih 12 odstotkov vseh ali za 2 odstotka manj kot dan prej. 

Sedemdnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev je v Sloveniji zdaj 1237.

V bolnišnicah je bilo v petek 1129 bolnikov zaradi covida-19. Na intenzivnih oddelkih 192, je objavila vlada na twitterju. Iz bolnišnice so odpustili 90 ljudi.

Včeraj  je umrlo 20 bolnikov.

Spet obratujejo žičniške naprave

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se danes znova odpirajo smučišča. Pogoj za smuko je negativni izvid testa na koronavirus, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v Sloveniji. Nekatera večja smučišča bodo sama zagotavljala brezplačna testiranja.

Negativni test pa ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako ne za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Ponovno lahko, ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), obratujejo žičniške naprave.

Policisti pozivajo smučarje in ostale obiskovalce, naj upoštevajo vsa priporočila za preprečevanje širjenja  koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah prebivanja.

Otroške trgovine, knjižnice ...

V naštetih devetih regijah so od danes odprtepremične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

Od sobote so lahko devetih v regijah z boljšo epidemiološko sliko spet odprte tudi knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ostali bodo odprli v torek.

Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih naročijo vnaprej. Prav tako še niso dostopne čitalnice.

Predsednica Skupnosti muzejev Slovenije in direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana pravi, da se bodo muzeji odpirali v skladu s svojimi organizacijskimi možnostmi in v dogovoru s svojimi ustanovitelji.

"Vse pogoje za zagotavljanje varnosti pred okužbo s covidom-19 izpolnjujemo, saj smo se morali prilagoditi že lani pred prvim odprtjem. Zadnje dni smo bili številni muzeji tudi pod drobnogledom inšpekcij," je povedala.

Danes se odpirajo Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. V torek med drugim vrata odpirajo razstavišča Muzejev in galerije mesta Ljubljane, Koroška galerija likovnih umetnosti in Likovni salon Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor bo ponovno odprt od srede dalje. Pokrajinski muzej v Mariboru pa od torka.

V preostalih treh regijah - goriški in posavski regiji ter v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija - pa vse omejitve ostajajo. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta