Vas zanima, koliko je vredna vaša nepremičnina? To lahko preverite že danes!

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.10.2024 11:30

Geodetska uprava je objavila izračune posplošenih vrednosti nepremičnin. Lastniki nepremičnin bodo imeli priložnost preveriti in podati pripombe na nove izračune vrednosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geodetska uprava poziva vse lastnike nepremičnin, naj izkoristijo možnost vpogleda v poskusno izračunane vrednosti in preverijo, ali te ustrezajo dejanskemu stanju.
Marko Vanovšek

Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) je v skladu z Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1) objavila poskusno izračunane posplošene vrednosti nepremičnin, ki bodo na voljo za pregled od danes pa vse do 25. novembra. Cilj tega postopka je, da se lastniki nepremičnin seznanijo s predlogi novih modelov vrednotenja in izračunanimi vrednostmi njihovih nepremičnin. Vrednosti temeljijo na stanju trga nepremičnin na dan 1. januar 2024 ter na podatkih iz katastra nepremičnin z dne 10. junija 2024.

Sodelovale občine in strokovna javnost

Poskusni izračun posplošenih vrednosti nepremičnin poteka kot del zakonsko določenega postopka, katerega namen je obveščanje in vključevanje lastnikov nepremičnin v proces vrednotenja njihovih nepremičnin. Lastniki se bodo v tem obdobju lahko seznanili s predlogi novih modelov vrednotenja nepremičnin, ki so bili oblikovani v sodelovanju z občinami in strokovno javnostjo. Modeli so zasnovani na podlagi analiz trga nepremičnin ter upoštevajo lokalne posebnosti.

Poskusni izračuni vrednosti bodo javno dostopni 45 dni. V tem obdobju bodo imeli lastniki možnost vpogleda v predlagane vrednosti na spletnem portalu Prostor. Dostop do vrednosti bo omogočen prek vnosa naslova nepremičnine ali njene identifikacijske številke, kar bo olajšalo pregled nad posamičnimi nepremičninami.

Kaj storiti, če najdete napako?

Lastniki nepremičnin imajo v času razgrnitve izračunanih vrednosti možnost preveriti ustreznost podatkov o svojih nepremičninah ter po potrebi ukrepati. Če lastnik ugotovi, da so podatki o nepremičnini, ki jih vodi kataster, nepravilni, lahko sproži postopek za urejanje teh podatkov v skladu z Zakonom o katastru nepremičnin (ZKN). Ta postopek omogoča posodobitev in pravilno evidentiranje nepremičnine, kar je pomembno za natančnost izračuna vrednosti.

Če so podatki o nepremičnini pravilni, vendar lastnik meni, da je posplošena vrednost nepravilna ali neustrezna, lahko poda predlog za spremembo modela vrednotenja. To lahko stori s pomočjo obrazca, dostopnega na spletnem portalu Prostor, kjer ima možnost predlagati spremembe vrednostnih con ali vrednostnih ravni. Te predloge nato pošlje na občino, kjer se nepremičnina nahaja.

V kolikor pa je lastnik nepremičnine mnenja, da bi bilo treba spremeniti druge elemente modela vrednotenja, kot so točkovniki, točkovni razredi ali faktorji za izračun posplošene vrednosti, mora svoj predlog poslati neposredno na Geodetsko upravo. Vsi predlogi in pripombe bodo upoštevani, če bodo poslani do 25. novembra letos. Navodila in obrazci za oddajo pripomb so na voljo na portalu Prostor, kar omogoča enostaven dostop do vseh potrebnih informacij in postopkov.

Poskusni izračun temelji na natančnih podatkih

Modeli vrednotenja nepremičnin in poskusni izračuni vrednosti temeljijo na podrobnih analizah trga nepremičnin in aktualnih podatkih o nepremičninah, vpisanih v kataster. Ti podatki vključujejo lokacijo, velikost in druge značilnosti nepremičnin, ki vplivajo na njihovo vrednost. Pri izračunu se upoštevajo tudi lokalne vrednostne cone, ki odražajo posebnosti posameznih območij. 

"Lastnikom bodo omogočili boljši vpogled v trenutne trende na trgu nepremičnin in ocenili, kako se vrednosti njihovih nepremičnin spreminjajo glede na aktualne tržne razmere. S tem bo lastnikom ponujena priložnost, da se seznanijo s posplošenimi vrednostmi še pred uradno uvedbo novih modelov vrednotenja," sporočajo z Gursa, kjer tudi poudarjajo, da imajo lastniki nepremičnin zdaj priložnost, da sodelujejo v procesu, predlagajo spremembe in s tem zagotovijo, da bodo vrednosti nepremičnin kar najbolj realno odražale stanje na trgu in značilnosti njihove lastnine.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta