V Svetu Evrope opozorila o pomenu novinarskega dela za demokracijo

STA, M.R.
30.04.2020 13:24

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je pred svetovnim dnevom svobode medijev, ki bo 3. maja, opozorila na ključno vlogo novinarskega dela za demokracijo, še posebej v časih krize. Podobno je opozorila tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je izpostavila tudi pomen varnosti novinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Marija Pejčinović Burić je države članice Sveta Evrope pozvala, naj se izognejo nepotrebnim omejitvam svobode medijev v času krize z novim koronavirusom. "Vlade se soočajo z velikimi izzivi med krizo zaradi covida-19, vendar pa razmer ne smejo izkoristiti za utišanje ali omejevanje novinarjev," je zapisala v sporočilu za javnost.
"Mediji morajo imeti pravico svobodno poročati o vseh vidikih krize. Imajo ključno vlogo in posebno odgovornost za zagotavljanje pravočasnih, točnih in zanesljivih informacij javnosti. Morajo imeti možnost nadzirati odločitve oblasti glede pandemije," je opozorila.
Odgovorno novinarsko poročanje lahko po njenem mnenju prepreči širjenje panike in izpostavi pozitivne primere solidarnosti v družbi. "Osebno me je navdušilo več medijskih prispevkov, ko so državljani pomagali drug drugemu, o negovalcih, medicinskih sestrah in drugih 'herojih' na prvi bojni črti te krize," je še dejala generalna sekretarka panevropske organizacije.
Po drugi strani pa je Pejčinović Burićeva izrazila zaskrbljenost zaradi ugotovitev poročila o svobodi medijev za lani, ki je bilo v sredo objavljeno na platformi Sveta Evrope za zaščito novinarjev in v katerem organizacije, ki se zavzemajo za svobodo medijev, opozarjajo na naraščanje trenda zastraševanja novinarjev v Evropi.
Na pomen varnosti novinarjev, tudi ekonomske in na sploh na pomen kakovostnega novinarstva za demokracijo je v svoji izjavi pred svetovnim dnevom svobode medijev opozorila tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Tudi ona je poudarila, da igrajo novinarji v času pandemije novega koronavirusa ključno vlogo pri zagotavljanju zanesljivih informacij in v boju proti dezinformacijam, ki bi lahko povzročile paniko. Poleg tega zagotavljajo, da so nosilci oblasti še naprej odgovorni javnosti za svoje odločitve, je poudarila komisarka.
Ob svetovnem dnevu svobode medijev pa je tudi izrazila hvaležnost novinarjem in drugim medijskim delavcem "za njihovo neprecenljivo delo za javno dobro". "Moramo priznati njihovo požrtvovalnost, tudi požrtvovalnost njihovih družin, da skrbijo za naše interese. Kajti to je to, kar novinarji delajo. Tako v normalnih časih, še bolj pa v časih krize, kakršna je sedanja. Zagotavljajo nam eno najmočnejših orodij za sprejemanje odločitev, ki so pomembne za naše življenje - zanesljive informacije," je poudarila Mijatovićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta